Zelenović iz BiH za Hag

Haški tribunal, u saradnji sa vlastima BiH, radi na brzom izručenju u Hag bosanskog Srbina Dragana Zelenovića.

Izvor: Beta

Petak, 09.06.2006.

14:26

Default images

Zelenović se pojavio danas u Sarajevu pred sudijom za prethodno saslušanje Odeljenja i Suda BiH Mari Tumom. Ona je rekla da će Zelenović biti zadržan u pritvoru u Sarajevu dok ga ne preuzmu vojnici NATO-a, koji će ga prebaciti u Hag. Sud BiH dobio je danas naredbu da Zelenović bude odmah prebačen u Tribunal u Hagu. Očekuje se da će on biti prebačen u Hag u naredna 24 sata.

On je optužen za ratne zločine u Foči, a Rusija ga je juče prebacila u Sarajevo. Prema saopštenju Haškog tribunala, "vlasti BiH u Sarajevu juče su obavestile Tribunal da je Zelenović stigao tamo, pošto ga je proterala Ruska Federacija". Glavna tužiteljka Karla del Ponte odavno je podnela zahtev sudskom veću da suđenje Zelenoviću ustupi pravosuđu BiH.

Zelenović se krio u Rusiji, gde je uhapšen u avgustu prošle godine i optužen za ilegalan ulazak u zemlju. Nedavno su mediji izvestili da je pušten na slobodu, uz kauciju.

Tribunal podseća da je tokom proteklih 10 meseci uporno tražio od Ruske Federacije da Zelenovića hitno prebaci u Hag, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama.

Prema optužnici, Zelenović je bio jedan od komandira vojne policije, ali i paravojnih formacija u Foči. On je optužen za porobljavanje, mučenje, seksualno zlostavljanje i silovanje muslimanskih žena koje su vojnici pod njegovom kontrolom u aprilu 1992. nezakonito držali na više lokacija u gradu. Kao jedan od najtežih zločina, u optužnici se pominje grupno silovanje 15-godišnje devojčice.

Na optužnici sa Zelenovićem bili su i Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač i Zoran Vuković, koje je Tribunal osudio na 28, 22 i 12 godina zatvora. Suđenje kooptuženim Gojku Jankoviću i Radovanu Stankoviću, Haški tribunal je ustupio veću za ratne zločine Državnog suda BiH u Sarajevu. Ti procesi su u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: