Novinari pod (prevelikom) lupom

Donji dom parlamenta Poljske tražio podatke o svim istragama u kojima se u poslednjih 16 godina pominju novinari.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2006.

10:45

Default images

Sejm je od ministra pravde Zbignjeva Žobra tražio podatke o istragama i procesima protiv novinara za novu specijalnu parlamentarnu komisiju koja treba da istraži da li su specijalne službe manipulisale medijima u političkim sukobima od 1990. do 2006.

Od 18. maja regionalna tužilaštva šalju ne samo podatke o istragama o tome da li su novinari prekršili zakon obavljajući svoju profesiju, već i o drugim istragama, pa je tako dostavljen i slučaj novinara koji je pijan vozio bicikl. Iz varšavskog tužilaštva su predate informacije o 300 istraga protiv novinara, a među njima su i slučajevi neplaćanja alimentacija, dugova i seksualni delikti, saznaje dnevnik Žečpospolita.

Na putanje novinara lista zašto su komisiji potrebni i delikatni privatni podaci, državni tužilac Januš Kačmarek je odgovorio pitanjem: "Čega se plašite? Da li imate nešto da sakrijete"? Kačmarek je ipak obećao da će članovi komisije dobiti samo podatke koji se odnose na slučajeve kada su novinari bili pod istragom zbog profesionalnih prekršaja, a da neće imati pristup imenima i osetljivim privatnim informacijama.

Bivši tužilac, danas advokat, Jaroslav Banjuk upozorio je da će osetljivi podaci o novinarima svakako stići do vladajuće stranka Pravo i pravda jer je ministar pravde Zbignjev Žobra njen član.

"Nad novinarstvom se nadvila sablast profita"

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić upozorio je danas u Poreču na negativne pojave u savremenom novinarstvu.

"U zemljama tranzicije, ali ne i samo u njima, nad novinarstvom se nadvila sablast profita, odnosno ostvarivanja profita po svaku cenu, pa i na štetu istine", konstatovao je Mesić u govoru na Kongresu novinara mediteranskih zemalja u Poreču. Mesić je dodao da cilj koji se često nameće novinarima u privatnim medijima nije istina već zarada vlasnika koji novinare tretiraju kao običnu najamnu radnu snagu, čime se i njima, ali i medijima, oduzima njihova društvena uloga.

"U takvim uslovima, mediji prestaju da budu ogledalo stvarnosti i pretvaraju se u izmanipulisanu sliku stvarnosti u kojoj se akcenti stavljaju isključivo na skandale, devijantne pojave, a sve to se opravdava tvrdnjom kako to ljude zanima, odnosno kako to prodaje novine i ostvaruje visoke kvote slušanosti, odnosno gledanosti", objasnio je hrvatski predsednik.

Učesnici skupa danas raspravljaju o socijalnim i radnim pravima novinara kao važnom preduslovu profesionalnih prava, te o odbrani slobode medija, odnosno ulozi novinara i medijskih vlasnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: