Tadić: Novi predlog Srbije o Kosovu

Predsednik Srbije kaže da će Srbija narednih dana izneti predlog koji Kosovu daje nešto između autonomije i nezavisnosti.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2006.

07:42

Default images

Boris Tadić je objasnio da će detalji plana biti predstavljeni Kontakt grupi i da smatra da može biti postignuto veoma kreativno rešenje za Kosovo. "Srbija želi da unese novu dinamiku u pregovore o budućnosti Kosova, ali Pokrajina ne sme da dobije punu nezavisnost", rekao je Tadić za AP.

"Kao rezultat toga, međunarodna zajednica mora da uspori i odupre se pokušajima da pitanje Kosova bude rešeno odmah. Zato tražim novo strpljenje, novu strategiju i nov pristup Kosovu. Nezavisnost nije preduslov za razvoj Kosova, a moram da kažem i da se nezavisnost ne može jesti. Morate rešiti ekonomske probleme i probleme u vezi sa organizovanim kriminalom na Kosovu, na primer", rekao je Tadić.

13 prioriteta Kontakt grupe

Kosovske institucije do kraja ovog leta ili početkom jeseni, treba da ispune 13 prioriteta koje je pred njih postavila Kontakt grupa.

Radna grupa za ostvarivanje standarda danas je u Prištini utvrdila konkretne rokove za ispunjenje 13 prioriteta koje je Kontakt grupa juče dostavila Beogradu i Prištini, saopsteno je iz kancelarije za informisanje premijera Kosova.

Na sastanku, kojem je predsedavao premijer Kosova Agim Čeku, je konstatovano da su postignuti značajni rezultati u ostvarivanju standarda, što će se odraziti i u izveštaju Savetu bezbednosti UN. Saopšteno je da je premijer Čeku potvrdio stav vlade da će i dalje biti angažovana i opredeljena za ostvarivanje standarda i da se neće koncentrisati samo na tih 13 prioriteta koje je identifikovala Kontakt grupa, već i na ostvarivanje ostalih standarda.

Među tim prioritetima su i okončanje obnove svih kuća porušenih u nasilju 2004, oslobađanje uzurpirane srpske imovine i obezbeđivanje trajnog javnog prevoza za manjinske zajednice.

Prema spisku prioriteta, Skupština Kosova treba da, na osnovu standarda Saveta Evrope, usvoji zakon o jezicima, zakon o kulturnom nasleđu i zakon o verskim slobodama.

Tri prioritna zahteva upućena su i vlastima u Beogradu, od kojih se traži da pre svega ohrabre Srbe da učestvuju u radu kosovskih institucija, da se kosovskim Srbima omogući da dobijaju duple plate i da vrati katastarske knjige na Kosovo, pošto su institucije blokirane u rešavanju imovinskih pitanja.

Ahtisari danas na Kosovu

Specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari stigao je danas po podne u trodnevnu posetu Kosovu, tokom koje će razgovarati sa predstavnicima kosovskih institucija, međunarodne zajednice i predstavnicima Srpske liste za Kosovo i Metohiju.

Ahtisari se odmah po dolasku sastao sa kosovskim premijerom Agimom Čekuom, a zatim i sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom.

Tokom trodnevne posete, Ahitsari će razgovarati i sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesen-Petersenom, koga će, kao i Sejdiua i Čekua, kako je najavljeno iz njegove kancelarije u Beču, obavestiti o sastancima koje je imao u Rusiji i Kini. Ahtisari će se u subotu sastati sa kompletnom pregovarackom delegacijom Prištine, liderima Srpske liste za Kosovo i Metohiju, predstavnicima nesrpskih manjina i kosovskih žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: