Referendum i Srbija

Od ishoda refenduma u Crnoj Gori zavisi i kako će izgledati Vlada Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 17.05.2006.

17:12

Default images

Ukoliko Crna Gore postane nezavisna, Srbiji predstoji izbor novih ministara, ali i predsednika Vrhovnog saveta odbrane. Vlada Srbije do okončanja referenduma u Crnoj Gori neće imati novog potpredsednika. Ministar finansija i sada prvi čovek G17 plus Mlađan Dinkić, kaže da će od rezultata referenduma u Crnoj Gori zavisiti koga će ta stranka predložiti za Labusog naslednika u Vladi Srbije.

"U slučaju da se većina građana opredeli za samostalnost Crne Gore, biće neophodna rekonstrukcija Vlade Srbije jer će se formirati nova ministarstva, a moraće da se bira i predsednik Vrhovnog saveta odbrane", kaže Dinkić.

Ministri u Vladi Srbije koji su članovi stranke premijera Koštunice, veruju u opstanak u zajedničke države, tako i da ne razmišljaju o rekonstrukcije Vlade. "Što to mene pitate, znate za šta se ja zalažem. Mislim da treba sačekati rezultate, pa onda nešto treba hitno da se uradi da se poboljša efikasnost te države", kaže Ministar pravde Zoran Stojković.

Demokratska stranka ranije je najavila da je spremna da podrži rekonstrukciju Vlade Srbije posle referenuduma, samo ako pre toga bude postigunut dogovor o datumu raspisivanje izbora. Građanski savez Srbije uputio je najvišim državnim zvaničnicima deklaraciju u kojoj se predlaže redefinisanje odnosa Srbije i Crne Gore, bez obzira na ishod referenduma.

Koštunica: Podela zemlje ne može biti od koristi

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je u obraćanju povodom referenduma u Crnoj Gori saopštio da će narod Crne Gore doneti istorijsku odluku 21. maja i poručio da podela zemlje i razbijanja zajedništva ne može biti od koristi ni Srbiji, ni Crnoj Gori.

"Srbija duboko ceni i poštuje Crnu Goru, crnogorski narod, veliku državotvornu tradiciju i velike narodne prvake koji su obeležili istoriju. Iz iskrenog i bratskog poštovanja Srbija želi da živi zajedno sa Crnom Gorom u zajedničkoj državi. Pružimo bratsku ruku da ravnopravno gradimo zajedničku budućnost", naveo je premijer u pisanoj izjavi.

"Njegoš se ne može podeliti, isto kao što se ni Karađorđe ne može podeliti. Ravnopravno zajedništvo Srbije i Crne Gore proizilazi iz našeg stvarnog zajedništva", naveo je Koštunica.

Dinkić: Ni dinar za prevoz glasača

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić kaže da iz republičkog budžeta neće biti isplaćen ni dinar za troškove besplatnog prevoza glasača na referendum u Crnoj Gori.

"Niti je ko to od mene tražio, niti me je pitao", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare.On je kazao da na referendumu "priželjkuje čisto rešenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: