Beba umrla u vozilu hitne pomoći

Desetomesečni M. M. iz Kasidola udavio se prošlog petka u sanitetu požarevačke bolnice, na putu ka Dečjoj klinici u Tiršovoj.

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2006.

15:22

Default images

Prema tvrdnjama bake deteta, Marije, dečak se udavio zbog toga što zdravstveni radnici koji su bili u sanitetu nisu znali da mu nameste tubus, uz pomoć kog je disao. Na Dečjoj klinici u Tiršovoj pokušana je reanimacija. Zdravstveni centar sprovodi istragu, ali u ovoj fazi zvanično ne saopštava detalje.

Kako je za B92 reklo više izvora u požarevačkoj bolnici, dečak je smešten u sanitet u pratnji dve medicinske sestre sa pedijatrije, bez pratnje lekara anesteziologa, a prema tvrdnjama nekolicine zaposlenih u požarevačkoj bolnici, dežurni lekar, pedijatar, takođe nije bio u sanitetu.

U ovakvim situacijama nužno je prisustvo anesteziologa zbog eventualnih komplikacija, kakva je bila ova. Tada dežurni lekar, pedijatar, dr Jelena Aranđelović, rekla je da ne želi da daje izjave i da je sve što je imala da kaže rekla internoj komisiji Zdravstvenog centra.

Ni načelnik pedijatrije, ni direktor bolnice, nisu bili dostupni da daju izjave. PR Zdravstvenog centra, dr Nebojša Antić, rekao je novinarki B92 Radoslavki Despotović da mu detalji za sada nisu poznati, ali da će nakon rezultata istrage pomenute komisije moći precizno da kaže šta se tačno dogodilo: "Zatraženo je da se izjasne, u pismenoj formi, svi akteri koji su učestvovali u ovom događaju, a unutrašnja komisija za stručni nadzor mora da da svoje stručno mišljenje da li je bilo grešaka prilikom procedure i transporta bebe. Čim budemo raspolagali preciznijim informacijama, mi ćemo dati informaciju. Kod nas postoji statut i pravilnik firme o tome šta se čini u slučaju kada se tako nešto desi."

Baka bebe je u telefonskom razgovoru rekla da je dete u petak ujutru dobilo dečji fras i da je s visokom temperaturom dovedeno u bolnicu. "Bio je pun modrih pečata, a uveče, kada su videli da je pomodreo, rešili su da ga vode za Beograd, iako smo mi od jutra na tome insistitali."

Majka je videla da ne znaju da mu nameste tubus, pa su je izbacili iz saniteta. Ona je s mužem kolima nastavila da prati sanitetsko vozilo. "Moje unuče je bilo zdravo, pojeli su ga požarevački lekari", kaže baka i dodaje da će porodica tražiti rezultate obdukcije koja je rađena na VMA.

Zaposleni u Zdravstvenom centru tvrde da zbog nove sistematizacije i načina plaćanja dežurnih službi, na pomenutim odeljenjima nije bilo dovoljno dežurnih i za ovakve situacije obučenih lekara.

Ministarstvo saznalo oko podneva

Zamenik ministra zdravlja dr Nevena Karanović kaže da je Ministarstvo informaciju o ovom događaju dobilo u utorak oko podneva.

Zdravstveni inspektor već istražuje ceo slučaj, a upravnik požarevačkog Zdravstvenog centra odmah posle događaja aktivirao je komisiju za unutrašnji nadzor, kaže Nevena Karanović: "Iako to posebnim aktom nije propisano, zna se da je u hitnim stanjima, sa mesta gde nije moguće pacijentu pružiti adekvatnu pomoć i negu, potrebno da se organizuje pratnja takvog pacijenta i njegovo sigurno dopremanje do ustanove koja će mu pružiti adekvatnu pomoć. Kako to u ovom slučaju nije obavljeno, posledice su za sada takve da je direktor Zdravstvenog centra Požarevac suspendovao ordinirajuću doktorku pedijatra, načelnika pedijatrije i anesteziologa koji je radio intubaciju pacijenta a da je nakon toga i upravnik bolnice podneo ostavku.“  

Nevena Karanović kaže da će obdukcija biti urađena na VMA. Kada stignu nalazi obdukcije, ceo slučaj će biti predat sudskim organima, koji će odlučivati o odgovornosti lekara.

Saopštenje zdravstvenog centra

Kancelarija za odnose sa javnošću Zdravstvenog centra Požarevac oglasila se saopštenjem u kom se kaže da je "povodom tragične smrti desetomesečnog odojčeta M.M., u skladu s pravilnikom o načinu i postupku sprovođenja nadzora nad stručnim radom u zdravstvenoj delatnosti, Uputstvu Ministarstva zdravlja Republike Srbije o organizaciji i sprorovođenju nadzora nad stručnim radom u zdravstvenoj delatnosti i Pravilnika Upravnog odbora Zdravstvenog centra Požarevac sprovela unutrašnji stručni nadzor."

U saopštenju se kaže da je kontrola izvršena sa ciljem da se hitno utvrde činjenice i okolnosti pod kojima se desio incident. "Kao disciplinska mera, suspendovana su odgovorna lica u Zdravstvenom centru, do konačnog izveštaja Komisije za vršenje unutrašnjeg nadzora."

Zdravstveni centar saopštava da će javnost informisati o svim relevantnim činjenicama, izražavajući porodici preminulog dečaka saučešće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: