Proglašen krivim za Beslan

Jedini preživeli terorista u napadu na školu u Beslanu u Severnoj Osetiji u septembru 2004. proglašen je krivim.

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2006.

14:50

Default images

Vrhovni sud Severne Osetije proglasio je krivim Nurpašija Kulajeva, jedinog preživelog teroristu, po osam tačaka krivičnog zakona Ruske Federacije. Kulajev je proglašen krivim za terorizam,” ubistvo bespomoćnih osoba”, napad na organe reda, da je učestvovao u “uzimanju talaca uz pomoć oružja sa ciljem da primora državu na odreðene akcije”, saopštile su ruske agencije.

Nurpaši Kulajev je kao pripadnik terorističke grupe 1. septembra 2004. godine upao u školu br. 1 u gradu Beslan u Severnoj Osetiji. U školi se, kako je utvrdio sud, nalazilo 1127 osoba, među kojima su većinu činila maloletna deca. Sud je takođe ustanovio da je u napadu učestvovalo 32 terorista među kojima je bilo i nekoliko žena samoubica.

Teroristi su školu držali do 3. septembra. Rezultat tog terorističkog napada bio je krvav i tragičan za mali severnoosetijski grad, poginula je 331 osoba, od toga 186oro dece. Veliki broj odraslih i dece bio je veoma ozbiljno povređen.

Suđenje jedinom preživelom teroristi počelo je u maju 2005. godine i bilo je praćeno povremenim demostracijama i incidentima majki poginule dece. Sve vreme suđenja organizacija “Majke Beslana” zahtevale su, između ostalog, ponavljanje istrage, pošto nisu bile zadovoljne rezultatima zvanične istrage. One su, takođe, zahtevale da se, kao licima odgovornim za propuste i loše odluke koje su dovele do tolikog broja žrtava, sudi i lokalnim i federalnim zvaničnicima koji su tada bili na dužnosti.

Nurpaši Kulajev je pred sudom tvrdio da nije kriv, da on lično nikog nije ubio, niti u ikoga pucao, da na početku akcije nije ni znao da će biti napadnuta škola i da je tamo bio odveden na silu, piše Gazeta.ru.

Tokom suđenja ispostavilo se da su federalne snage trećeg dana pucale iz topova na školu, što nije bio nalaz zvanične istrage. Zamenik glavnog tužioca Nikolaj Šepelj tvrdi da tada u školi više nije bio živih talaca. Mnogi u Beslanu, prema pisanju Gazete.ru sumnjaju u tu tvrdnju kao i u broj terorista koji je utvrdila zvanična istraga, a sud u utorak potvrdio.

Nikolaj Šepelj, kao zamenik glavnog tužioca zatražio je za Kulajeva smrtnu kaznu iako je u Rusiji  trenutno na snazi moratorijum na smrtne kazne, a Soslan Kočijev, u svojstvu advokata postradalih, doživotnu robiju. Očekuje se da će čitanje presude Nurpašiju Kulajevu u Vrhovnom sudu u Vladikavkazu trajati nekoliko dana.

Glavni organizator terorističkog napada na beslansku školu, terorista broj 1 u Rusiji, Šamil Basajev još uvek je van domašaja ruskih federalnih snaga bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: