Finiš referendumske kampanje

Premijer Crne Gore Milo Đukanović i lider Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović imaće večeras televizijski duel na TV CG.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 16.05.2006.

12:52

Default images

Tokom posete Podgorici i razgovora sa liderima dva politička bloka, specijalni izaslanik Evropske unije za referendum Miroslav Lajčak saopštio je da je pet dana pred održavanje referenduma atmosfera u Crnoj Gori dobra, bez obzira na nekoliko incidenata koji su se dogodili tokom kampanje.

Nakon razgovora sa najvišim crnogorskim zvaničima Lajčak je saopštio da Evropska unija prati događaje u Crnoj Gori, uz poziv da se sačuva demokratski tok kampanje do kraja: "Ne mislimo da je to rezultat nekih organizovanih akcija, međutim, veoma je bitno da se to ne ponavlja, da se ljudi ne provociraju i da izraze svoje preference. Provokacije su nedopustive."

Ovo je saopšteno nakon više pojedinačnih incidenata koji su se dogodili tokom kampanje i nakon jučerašnjeg skupa bloka za zajedničku državu u Nikšiću, kada su pristalice opcije za suverenu Crnu Goru iz kafića koji se nalaze neposredno uz mesto skupa skandirali Crnoj Gori i sa unionistima koji su tuda prolazili razmenjivali uvredljive poruke.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović ponovio je da je spreman da podnese ostavku u slučaju neuspeha referenduma. "Ja sam sebe identifikovao sa idejom nezavisnosti. Ako ta ideja bude uspešna na referendumu, ja ću to smatrati svojim uspehom. Ako bude jedan glas više za korist zajednice, ja mislim da je demokratski da oslobodim svoje mesto za one koji su izvorni zastupnici tog programa, i da se ubrzo u Crnoj Gori organizuju izbori da oni dobiju puni legitimitet kao organi vlasti i da počnu razgovori sa Srbijom o uređenju odnosa u zajednici", rekao je Đukanović.
Predrag Bulatoviæ (FoNet)
Sa druge strane, opozicija ponavlja da su cilj referenduma privatni razlozi. "Mi smatramo i želimo da saopštimo našim biračima da su glavni razlozi za raspisivanje referenduma od stranke aktuelne vlasti ove vlade prije svega privatni razlozi, želja da se pokušajem ostvarivanja nezavisnosti dobije novi mandat na jesenjim izborima i zaokruži jedan politički proces, kako mi to kažemo, privatne države", objašnjava Buatović.

Centar za monitoring apelovao je danas na političke lidere i učesnike u referendumskom procesu da ulože svoj autoritet i spreče stvaranje atmosfere neprijateljstva među građanima i omoguće izjašnjavanje na demokratski način. Predstavnik Centra Milorad Marković osvrnuo se na jučerašnje događaje u Nikšiću: "Kulminacija je bila oko 23 časa, kada su se pristlice bloka za nezavisnu državu vozile kroz grad, noseći zastave i pucajući iz vatrenog oružja."

Večeras unionistički blok održava završni skup u Podgorici nakon kojeg je na Televiziji Crne Gore u 22 časa zakazan i završni TV duel između premijera Mila Đukanovića i lidera bloka za zajednicu Predrag Bulatovića. Suverenistički blok će održati završni skup u Podgorici u četvrtak, nakon čega u ponoć počinje referendumska ćutnja.

CESID prati izbore

Izjašnjavanje građana Crne Gore o budućnosti državne zajednice u nedelju 21. maja pratiće i Centar za slobodne izbore i demokratiju.

Posmatrači CESID-a i njihova partnerska organizacija CEMI iz Podgorice, biće prisutni na svih, približno 1.100 birališta. Utvrđivanje rezultata glasanja biće praćeno na reprezentativnom uzorku od 300 birališta, što je veoma pouzdan uzorak, s obzirom na to da se u Srbiji na oko 9000 glasačkih mesta prati 600.

Iz CESID-a najavljuju da će pre svega pratiti regularnost postupka i da će im zbog toga prioritet biti tok glasanja. Posmatrači će biti prisutni i prilikom brojanja glasova, a osim na biralištima posmatraće i tok postupka pred republičkom i opštinskim referendumskim komisijama. Centar je do sada na izborima u Crnoj Gori imao grešku od 0 odsto, međutim, ovaj put predviđaju da će biti nešto komplikovanije jer, prema rečima direktora programa CESID-a Marka Blagojevića, u ovom trenutku nije moguće sa izvesnošću proceniti konačan ishod referenduma: "Na samo nekoliko dana pre dana D, taj ishod deluje kao svojevrsna igra na ivici cenzusa, cenzusa koji je usvojen, oko kojeg su se saglasile obe strane, oko kojeg su se saglasila oba bloka u Crnoj Gori i koji iznosi 55 odsto, koliko mora birača da glasa za nezavisnost da bi upravo ta nezavisnost bila ishod referenduma. I ne samo da ishod deluje kao igra na ivici cenzusa, već je to igra na ivici cenzusa u jednoj atmosferi uzavrelih emocija kakva je danas u Crnoj Gori.“

Uz CESID i CEMI, referendum će pratiti i blizu 1.000 domaćih i stranih posmatrača. Među njima, najviše će ih biti iz OEBS-a, što prema Blagojevićevim rečima pokazuje koliki značaj Evropa i svet pridaju predstojećem referendumu. Birališta se zatvaraju u 21 sat, a nakon što se utvrde rezultati glasanja, CESID će dati svoju procenu.

"Crna Gora je talac"

"Crna Gora je talac. I dalje ste u državnoj zajednici i sada Crna Gora trpi kaznu tog zajedništva za nešto u čemu nije učestvovala", rekla je Doris Pak, predsednica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu za podgoričku Republiku.

Prema njenim rečima, opozivanje pregovora Evropske unije sa Srbijom i Crnom Gorom imaće uticaj i na referendumski proces, kao i na glasače u Crnoj Gori.

Odnosi Crne Gore i Srbije ključni za region

Pitanje na koji će način Crna Gora urediti odnose sa Srbijom smatra se ključnim za stabilnost regiona koji još nije preboleo sukobe iz 90-ih, u kojima je stradalo 200.000 ljudi, piše Internešenel herald tribjun.

U tekstu pod naslovom "Crna Gora se priprema za odvajanje" list navodi da je nekoliko dana uoči referenduma koji će odlučiti sudbinu male balkanske republike, njen premijer Milo Đukanović izjavio je da je odvajanje od Srbije nezaustavivo.

Balkanski lider s najdužim stažom, Đukanović već gotovo devet godina obećava da će izvući Crnu Goru iz zajednice sa Srbijom, ostavljajući Beograd bez partnera u onome što je ostalo od bivše Jugoslavije, dodaje pariski dnevnik na engleskom jeziku.

IHT prenosi Đukanovićeve reči da su veze Crne Gore i Srbije osuđene na propast čak i ako njegove pristalice ne osvoje potrebnu većinu od 55 odsto. Uz ocenu da će od toga kakvi će biti odnosi Crne Gore sa Srbijom zavisiti i stabilnost regiona, list navodi da diplomate strahuju da bi eventualni pokušaj Crne Gore da jednostrano proglasi nezavisnost mogao da isprovocira srpsku manjinu koja čini oko 30 odsto stanovništva Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: