Zatvori, za sada, pod kontrolom

Vlasti brazilske države Sao Paolo preuzele su, barem trenutno, kontrolu nad svim zatvorima u kojima je tri dana trajala pobuna.

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2006.

10:22

Default images

Prema poslednjem bilansu, u nemirima u ovoj brazilskoj državi, od petka je stradala 81 osoba, među kojima i 39 policajaca i 38 zatvorenika. Sve je počelo u petak, kada su vlasti pokušale da premeste u specijalan zatvor oko 700 članova zatvorske bande Prva komanda čiji se pripadnici, preko mobilnog telefona bave krijumčarenjem droge i oružja.

Da bi sprečili premeštaj u zatvore sa povećanim nadzorom, pripadnici ove bande organizovali su masovnu pobunu kako u zatvorima tako i na ulicama Sao Paola.

Dešavanja na ulicama Sao Paola u poslednjih nekoliko dana podsećaju  na Karpertnerov film Napad na Policijsku stanicu broj 13, a scene iz nekoliko desetina  zatvora ove brazilske države su toliko brutalne, da je  teško  naći poređenje sa nekim holivudskim zatvorskim filmom. Iako je brazilska javnost već oguglala na nasilje, poslednji događaji izazvali su veliko uznemirenje.

Vlasti Sao Paola su barem za sada uspele da preuzmu kontrolu nad zatvorima, ali pitanje je da li će nasilje u ovoj državi prestati. Pripadnici zatvorske bande Prva komanda od subote su izveli 180 napada na policijske ciljeve, palili su gradske autobuse i automobile. U sukobima zatvorenika i policije za sada je stradala 81 osoba, a više desetina je ranjeno.

Ivan Stefanović, reditelj iz Beograda, prošle godine je mesec i po dana proveo baš u Sao Paolu i kaže da je zbog kriminala cela zemlja pod policijskom opsadom: "U samom Sao Paolu, na primer, u samom centru grada stoje policijska kola sa policajcem sa podignutom puškom. Svaka zgrada ima ogradu, čuvare, svako ima čuvare 24 dnevno, ne može da se uđe, ne može da se priđe, svi voze kola sa zaključanim prozorima jer se dešava da vam na semaforima razbiju staklo ili vam otvore vrata i odmah hvataju za ručnu i upadaju u auto."

Ivan Stefanović kaže da je čak i sam jednom prilikom prisustvovao sceni otimačine na sred velikog bulevara u centru Sao Paola: "U Sao Paolu sam se vozio taksijem, bio sam u srednjoj traci, bio mi je otvoren prozor i dve trake pored mene bio je neki mali auto, a pored je bio neki park, i samo sam video iz parka dva tipa kako prilaze i sa pištoljem kucaju ovom u prozor, čoveku u kolima, ja sam čuo to kucanje pištolja u prozor, nikad to neću zaboraviti, i ništa, čovek je otvorio prozor, nešto im dao, a mi smo nastavili dalje."

Zatvorska banda Prva komanda postala je poznata 2003. godine kada je istovremeno u 28 zatvora u državi Sao Paolo organizovala pobunu. Najnoviji napadi su pokušaj da se zastraši država, a Predsednik Brazila Luis Injacio Lula nazvao je ovu nasilnu pobunu provokacijom i predstavom snaga organizovanog kriminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: