G17 plus: Ostavke i smene poslanika

Ekspresnim radom RIK-a i Administrativnog odbora, G17 je na mesto neposlušnih postavio dvojicu novih poslanika.

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2006.

08:58

Default images

Reč je o Momčilu Spasiću i Zoranu Subotičkom. Gotovo istovremeno, poslanički klub G17 plus napustila su još dva poslanika - Branka Bošnjak i Vesna Obradović. U međuvremenu, predsednik parlamenta Predrag Marković je, u pismenoj formi, saopštio da više nije član G17.

Nakon što je u izjavi dostavljenoj novinarima nagovestio da više nije član G17 plus i da poslaničkoj većini i svojoj, sad već bivšoj, partiji stavlja na raspolaganje poslanički mandat i mesto predsednika Skupštine, Predrag Marković više nije imao šta da kaže: "Pobogu, dao sam vam preciznu izjavu... nije korektno... nema razloga..."

Dok je Marković ćutao, potpredsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da će Marković ostati na mestu predsednika Skupštine Srbije i da će, iako je napustio stranku, ostati član poslaničkog kluba G17 plus: "Predrag Marković je jedan od najboljih predsednika Skupštine Srbije u istoriji našeg parlamentarizma. G17 plus ima puno poverenje u gospodina Markovića i sigurni smo da će posao predsednika Skupštine i ubuduće obavljati perfektno sve do isteka mandata ovog saziva. Kao što je gospodin Marković i rekao u svojoj izjavi, sa čijom sadržinom me je sinoć upoznao, članstvo u svakoj stranci je privatna stvar. Verujem da će Predrag Marković i dalje onako ubedljivo voditi skupštinske sednice i siguran sam da će poslanički klub do kraja mandata ostati celovit, dakle sa 31 poslanikom, kao što je i ušao u parlament Srbije."

O bivšem članu G17 plus imao je šta da kaže i bivši predsednik te stranke Miroljub Labus. Posle zamene četvoro poslanika te stranke, on se nije složio sa Dinkićevom ocenom rada Predraga Markovića: "Skupština je postala potpuno nelegitimno telo i mislim da je predsednik Skupštine Predrag Marković najodgovorniji za to, a uzgred budi rečeno i on je podneo ostavku na članstvo u G17 plus, pa ne znam po kom osnovu on i dalje sedi u Skupštini. Stvar se iskomplikovala posle subotnje sednice Glavnog odbora G17 plus i očigledno je da Skupština više nema ni legitimitet ni legalitet.”

O nelegitimnosti Skupštine mesecima govore i poslanici Demokratske stranke, koji su zbog prelaska dvojice poslanika iz Sandžaka, izabranih na njihovoj listi, u vladajuću garnituru, napustili parlament u oktobru prošle godine.

I SPO mesecima žali zbog izgubljenih deset mandata u parlamentu – pošto je sa 13 ta stranka spala na samo tri poslanika, ostali su prešli u druge poslaničke klubove. Sanja Čeković iz SPO-a kaže da vladajuća koalicija menja poslanike koji u određenom trenutku pokažu želju da glasaju drugačije od očekivanog: "Kako mi se čini, poslanici se tolikom brzinom menjaju, sve to vrlo efikasno ide. Imam utisak da ovom mandatu neće ni biti kraja. Čini mi se da je vladajuća koalicija, na čelu sa DSS-om, našla koalicione partnere i levo i desno i pravi od ovog parlamenta ono što želi."

Takav stav Srpskog pokreta obnove predsednik Administrativnog odbora Tomislav Nikolić ocenjuje kao "licemerje“: "Je l' im je neko ovde u Skupštini oteo mandate? Je l' to Vojislav Koštunica? Je l' to G17 plus? Pa što onda sede u Vladi? Ovako, pred kamerama: nama su oteli mandate, a sede na sednicama Vlade i sarađuju, preuzimaju javna preduzeća, vrše funkciju, imaju policijska obezbeđenja, telefone, automobile, sekretarice, dobre plate i veze u inostranstvu."

Imena još dvoje novih poslanika G17 plus, koji će zameniti Branku Bošnjak i Vesnu Obradović, saopštiće RIK na sednici koja je, kako se saznaje, zakazana za sutra u 11 sati.

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora G17 plus, Milan Pajević, koji se pominje kao mogući kandidat za potpredsednika Vlade Srbije, ponovio je u Kažiprstu Radija B92 da je njegov uslov da prihvati to mesto podrška Demokratske stranke: “To bi značilo da Demokratska stranka ulazi u Skupštinu i da počinju eventualni razgovori o ulasku DS-a u Vladu."

B92: Ovu ovakvu, znači ne o raspisivanju, ne o postizbornim koalicijama, nego o rekonstrukciji ove vlade?

Pajević: “Znači, ako se govori o rekonstrukciji ove vlade, to onda više nije ova ista vlada, nego je to onda vlada sa Demokratskom strankom.”

Potpredsednik Demokratske stranke, Dragan Šutanovac, međutim, kaže da ovoj vladi nema pomoći: “Ne može dobiti podršku ni gospodin Pajević, niti bilo ko ko bi nadopunio ovu vladu. Naš uslov za bilo kakav dogovor sa strankama vladajuće većine je da se dogovorimo o datumu izbora. Mislimo da je to najveći državni i nacionalni interes da se izbori dese u što je moguće kraćem roku. U sklopu toga možemo da se dogovaramo o rekonstrukciji Vlade, ali mislim da za to više ne postoji vreme i da je vreme iscurelo po tom pitanju.”

Portparolka G17 plus Ivana Grbić kaže da ta stranka ima dva kandidata za mesto potpredsednika Vlade Srbije ali da njihova imena neće saopštiti javnosti dok ne prođe sastanak predsedništva stranke.

Goran Paunović: Žaliću se

Goran Paunović odluku ne priznaje, jer ju je, kako je rekao, podnelo nenadležno lice. On najavljuje da će se žaliti sudu: "Ja sam još pre deset dana, očekujući događaj u svojoj stranci, očekujući prelet od gospodina Dinkića, overio izjavu kojom povlačim sve date ostavke u moje ime na mesto narodnog poslanika. Uprkos tome, Administrativni odbor je doneo ovakvu odluku. Nažalost, još jedna viđena priča. Očekujem ne samo povratak poslaničke časti, već i da mnogi ljudi krivično odgovaraju za ono što se dogodilo."

Šef poslaničke grupe G17 plus u republičkom parlamentu Miloljub Albijanić rekao je da u sudu može da se overi bilo šta, a da ostavkama stranka raspolaže. Sa njim se složio i predsednik Administrativnog odbora Tomislav Nikolić.
Odlazi u Evropski pokret: Ksenija Milivojeviæ (FoNet)
Ksenija Milivojević ranije je najavila da će vratiti mandat i napustiti stranku, pošto odlazi u nevladinu organizaciju Evropski pokret u Srbiji. Ona kaže da nije iznenađena sednicom odbora i načinom na koji su oduzeti mandati.

U ovom skupštinskom sazivu više puta se dešavalo da se na sličan način oduzmu poslanički mandati, a DS zbog - kako tvrdi - krađe mandata, od 5. oktobra ne učestvuje u radu republičkog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: