Nove optužnice za Vukovar

Županijsko tužilaštvo podiglo dve odvojene optužnice protiv 52 osobe za ratne zločine počinjene 1991. i 1992. u selima Berak i Sotin.

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2006.

07:53

Default images

Optužnica za Berak tereti 35 osoba da su od početka septembra 1991. godine do kraja 1992. uspostavili u ovom mestu u blizini Vukovara okupacionu lokalnu vlast i osnovali Štab teritorijalne obrane, te da su noću zastrašivali Hrvate i druge nesrbe, ulazili im u kuće, spaljivali kuće, mučili i odveli u zarobljeništvo njih 120, a ubili 32 osobe od kojih se 12 još uvek vode kao nestale.

Županijski državni tužilac u Vukovaru Božidar Piljić potvrdio je da je većina okrivljenih nedostupna hrvatskom pravosuđu i da su za njima raspisane poternice. U pritvoru u Osijeku, prema njegovim rečima, nalazi se okrivljeni S.P., a sa slobode će se braniti M.P. i S.V.

Predsednik Županijskog suda u Vukovaru Ante Zeljko izjavio je kako je hrvatskom pravosuđu u slučaju Berak dostupno njih četvoro od 35 optuženih, jedna je osoba u pritvoru, a za troje su izrečene posebne mere opreza: "Optuženo je 35 osoba, jedna je u pritvoru i još troje je na raspolaganju suda", kaže Ante Zeljko.

Optužnica za Berak stigla je u Županijski sud u Vukovaru još pre tri nedelje, dok je za Sotin pristigla u sud prošlog petka: "Što se tiče druge otpužnice, to je vezano za ratni zločin u mjestu Sotin, optužnica je stigla u petak, 17 je optuženih i barem za sada je dostupno četvoro", dodaje Zeljko. Stanovnici Berka pozdravljaju optužnicu uz komentar da je prošlo 15 godina od stradanja Berčana i da je bilo krajnje vreme za podizanje optužnice.

Optužnica za Sotin tereti 17 optuženih da su od početka oktobra 1991. do aprila 1992. u ovom mestu uspostavili lokalnu okupacionu vlast, da su u tom razdoblju mučili, zlostavljali i ubijali civile hrvatske nacionalnosti, prisiljavali ih na rad, pljačkali im imovinu i odvodili stanovnike u nepoznatom smeru. Još uvijek se traži 35 Sotinjana.

Četvorica okrivljenih za Sotin M.O., Ž.O., V.V. i M.B. braniće se sa slobode, a za ostalih 13 nedostupnih hrvatskom pravosuđu raspisane su poternice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: