Česi najviše vole Slovačku

Česima je u inostranstvu i dalje najsimpatičnija Slovačka, antipatije prema Srbiji, Rusiji, Ukrajini i Kini.

Izvor: B92

Subota, 13.05.2006.

12:38

Default images

Redovna anketa agencije STEM pokazala je da je Česima u inostranstvu i dalje najsimpatičnija zemlja susedna Slovačka. Zemlje se ocenjuju kao u školi i skoro 90 odsto odličnih i vrlo dobrih ocena Česi su dali Slovačkoj, a slede Holandija i Švedska sa po 83 odsto pozitivnih ocena.

Najmanje omiljena Kina uspela je da prikupi tek 26 odsto simpatija, Ukrajina 31 odsto, Rusija 36 odsto, a četvrta najnepopularnija zemlja je za Čehe Srbija sa 39 odsto pozitivnih ocena.

Među simpatične zemlje s prostora bivše Jugoslavije uvrstile su se samo Hrvatska, u kojoj svake godine letuje bar 800.000 Čeha, i Slovenija, koja je zajedno sa Češkom ušla u Evropsku uniju. Hrvatsku kao drugu najsimpatičniju zemlju posle Francuske pomenuo je danas i češki premijera Jirži Paroubek u intervjuu dnevniku "Mlada fronta Dnes".

SAD se među Česima kotiraju tek nešto malo bolje od Srbije, a predsednik Džordž Buš, zajedno sa donedavnim italijanskim premijerom Silvijem Berluskonijem i ruskim predsednikom Vladimirom Putin, vodi trio najnepopularnijih inostranih političara.

Najviše simpatija, čak dve trećine anketiranih, kod Čeha ima britanski premijer Toni Bler, drugi je predsednik Francuske Žak Širak, a neočekivano treća nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: