CRNOGORSKI EKONOMISTI O DINARU

Izvor: B92

Nedelja, 21.01.2001.

21:22

Default images
Konvertibilnost dinara Mladjana Dinkica, guvernera Narodne banke Jugoslavije, nema nikakav znacaj i uticaj na privredu Crne Gore, izjavili su za B92 podgoricki ekonomisti Slobodan Lakic i Petar Ivanovic. "Ne verujem Dinkicevom dinaru", kaze Slobodan Lakic, profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici. "Verujem iskljucivo konvertibilnim valutama i onim valutama iza kojih stoji stabilna privreda. Stabilnost privrede je osnova stabilne ekonomije, a u Srbiji imamo jednu unistenu privredu, a takav je slucaj i s Crnom Gorom. Iza marke u Crnoj gori i iza dinara u Srbiji ne stoje stabilne privrede tako da se u duzem vremenskom periodu ne moze garantovati stabilnost valute", rekao je Lakic.

Petar Ivanovic, direktror podgorickog Instituta za strateske studije i prognoze izjavio je da "nije pitanje da li on veruje Dinkicu i njegovom dinaru". "Ono sto je realnost u Crnoj Gori je da je tamo prihvacena marka kao jedina valuta koja funkcionise u prometu. Pitanje je da li Dinkic ili bilo ko drugi misli da bi gradjani, posle svega sto se u Crnoj Gori desavalo, a sto je narusilo poverenje u bankarski sistem, pristali da knvertuju marke u bilo koju drugu valutu, recimo dinar. Ja mislim da ne bi", ocenio je Ivanovic, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: