Kako protiv mafije

Italijanski tužilac za borbu protiv mafije sastao se s ministrima pravde i policije Srbije, a ekskluzivno za B92 govori o borbi protiv mafije.

Izvor: B92

Sreda, 10.05.2006.

17:31

Default images

Pjetro Graso jedan je od najzaslužnijih za hapšenje šefa italijanske mafije, a ekskluzivno za B92 govorio je o razlozima posete Beogradu i borbi protiv italijanske mafije Koza nostra.

Ministar pravde Zoran Stojković i Pjetro Graso razmenili su iskustva o postavljanju mreže specijalnih tužilaštava. Stojković je naveo da, iako postoje zakoni za borbu protiv organizovanog kriminala, u Srbiji ostaje problem njihove primene, zbog čega je Srbiji neophodna pomoć. Italijanski tužilac za borbu protiv mafije drugi put je izašao iz Italije od kada je, oktobra prošle godine, postavljen na tu funkciju. Prvo je bio u Bogoti, u Kolumbiji, a sada je u Beogradu, na osnovu čega nije teško zaključiti kakav značaj to tužilaštvo pridaje borbi protiv kriminala u Srbiji.

"Ovo je područje međunarodnih zločinačkih udruživanja i delovanja, tako da se neretko neke mafijaške grupe iz Italije udružuju i tesno sarađuju sa ovdašnjim kriminalnim grupama. Tako vrše krivična dela koja se teritorijalno dešavaju kod nas u Italiji ili nekim drugim područjima, ali i ovde", kaže Graso.

Ministar policije Dragan Jočić čestitao je Grasu na nedavnom hapšenju Bernarda Provencana, šefa italijanske mafije, koji se skrivao 40 godina. Graso za B92 objašnjava kako je Provencano nađen, što je bilo najteže jer šef Koza nostre nije koristio nijedan uobičajen način komunikacije. "Najčešće je rukom ispisivao poruke na listićima papira. Te listiće davao je poverljivim ljudima. Tako su se poruke od Provencana prenosile iz ruke u ruku, od čoveka do čoveka. U tako zatvorenom krugu ljudi koji se dobro poznaju bilo je teško ući u trag tim porukama i shvatiti gde bi mogli da se nalaze ključni ljudi. Do poslednjeg trenutka nismo bili sigurni da smo ga zaista locirali, odnosno da ćemo ga naći, u jednoj maloj kući u unutrašnjosti Sicilije", kaže on.   

O švercu cigareta iz Crne Gore, specifičnostima italijanske mafije, ali i o vezama s jednim od najpoznatijih boraca protiv mafije, sudijom Falkoneom, italijanski tužilac Pjetro Graso govori ekskluzivno za B92 u intervjuu koji će TV B92 emitovati u petak u 19.00.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: