"Mere NBS poskupljuju kredite"

Mere NBS o povećanju obavezne rezerve povećaće kamate na potrošačke i gotovinske kredite oko 2,5 odsto, ocenjuju bankari.

Izvor: B92

Sreda, 10.05.2006.

17:29

Default images

Može se dogoditi da veće kamate ubuduće plaćaju i oni koji su već uzeli kredite, a mere se ne odnose na stambene kredite. Banke sada prave računicu o tome koliko će ih koštati nove mere Narodne banke Srbije. Za sada je samo banka HVB saopštila da će kamate povećati od dva do pet odsto, dok će druge banke nove kamate tek saopštiti.

Manji broj banaka pokušaće da ne menja kamate jer imaju dovoljno novca iz domaćih izvora, na koje se nove mere ne odnose. Budimir Kostić, predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka, kaže da banke imaju ugovore koji im dozvoljavaju da menjaju uslove u skladu s poslovnom politikom.

Iako se nove mere uvode radi smanjenja potražnje za kreditima, a time i inflacije, bankari smatraju da će građani i dalje uzimati kredite, bez obzira na upozorenja da budu oprezni. Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka, kaže da su mere najpre pogodile banke, pa onda građane i privredu, i da će sve biti skuplje.

Bankari smatraju da mere NBS neće smanjiti inflaciju i navode da inflacija ne raste zbog toga što građani uzimaju kredite, već zbog toga što privreda stoji, što je produktivnost niska, a energenti sve skuplji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: