Handke opet brani Srbe

Austrijski pisac Peter Handke ponovo je stao u odbranu Srba.

Izvor: B92

Sreda, 10.05.2006.

16:55

Default images

Handke se nedavno našao na meti kritika zbog prisustva na sahrani Slobodana Miloševića, a ponovo je stao u odbranu Srba, ocenivši da taj narod nije jedini odgovoran za masakre tokom rata u SFRJ.

Uprava najpoznatijeg francuskog pozorišta Komedi-fransez krajem aprila odlučila je da sa programa povuče jedan Handkeov komad zbog prisustva Handkea na sahrani bivšeg jugoslovenskog predsednika 18. aprila. Taj potez naišao je na oprečne reakcije, pa su neki francuskom pozorištu čestitali, a drugi smatraju da je reč o napadu na slobodu izražavanja.

U članku u levičarskom dnevniku Liberasion Handke je ocenio da taj događaj prvi put otvara istinsku debatu o ratu u SFRJ. "Prestanimo da poredimo Slobodana Miloševića s Hitlerom, da povlačimo paralele između njega i njegove žene Mire Marković i rumunskog diktatora Čaušeskua i njegove žene Elene. I ne upotrebljavajmo više nikada izraz 'koncentracioni logori' za logore koji su postojali tokom secesionističkog rata u Jugoslaviji. Postojali su i hrvatski i muslimanski logori, naveo je Handke i tražio da se prekine s povezivanjem masakara, uključujući one u Srebrenici 1995, koji su najužasniji, sa srpskom vojskom i paravojnim formacijama. Handke piše da masakr koji su na pravoslavni Božić 1992. muslimanske snage iz Srebrenice napravile u srpskom selu Kravica takođe spada u genocid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: