Kosovo: Kompromis ili presecanje?

U međunarodnim izvorima u Briselu najavljena mogućnost da pitanje statusa Kosova na jesen preseče Kontakt grupa.

Izvor: B92

Sreda, 10.05.2006.

14:00

Default images

Kako su Beti rekli diplomatski izvori u Briselu, izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari ima plan u tri faze, koji bi, ako proces rešavanja statusa ne urodi pravim rezultatima, doveo do toga da Ahtisari Kontakt grupi iznese svoj predlog kao kompromis stavova albanske i srpske strane.

Ahtisari je, prema istom izvoru, već nagovestio članicama Kontakt grupe da bi do polovine jula nastojao da albanske i srpske pregovarače približi rešenju za status i da bi u septembru tražio od obe strane da se izjasne o tome da li je takvo rešenje prihvatljivo. Isti izvor navodi da bi, ako stavovi ostanu nepomirljivi, Ahtisari krajem septembra ili u oktobru plan - uz moguće dopune - podneo Kontakt grupi, sa zahtevom da ga usvoji i prosledi Savetu bezbednosti UN.

Ahtisarijeva portparolka Hua Đijang, međutim, za B92 kaže da ne može da komentariše takve tvrdnje i da je jedino poznato to da se razgovori nastavljaju o tehničkim pitanjima. Hua Đijang je ponovila da je sledeće pitanje o kom će biti raspravljano u Beču zaštita kulturne baštine, ali da će biti reči i o pravima manjina i ekonomiji. "Nisam sigurna da će nam biti potrebna još jedna runda o tim pitanjima, ali videćemo da li je bilo progresa u prvoj rundi, a potom šta se dešavalo i pregledati šta je urađeno. Onda će Ahtisari otići u Savet bezbednosti UN i podneti izveštaj članovima o progresu u procesu, pa ćemo videti šta će Savet bazbednosti predložiti. Ne znam odakle dolaze te glasine da će Ahtisari na kraju preseći i doneti rešenje, mi to definitivno nemamo na umu", kaže ona.

Lene: Kosovo daleko od EU

Izaslanik Evropske unije za status Kosova Štefan Lene kaže da je Kosovo daleko od ispunjavanja kriterijuma za ulazak u EU. Lene je posle razgovora s predsednikom Demokratske partije Kosova Hašimom Tačijem, u Prištini, rekao da je, uprkos tome, došao da podrži kosovske lidere da rade na pitanjima koja se odnose na rešavanje statusa Kosova. "Snažno sam podržao Tačija i pregovarački tim da nastave konstruktivan doprinos u procesu rešavanja statusa i predlože dalju agendu pregovora kako bi dokazali da će interesi manjina biti uzeti u obzir", rekao je Lene. On je naveo da je sa Tačijem razgovarao i o misiju EU po utvrđivanju statusa, koja će biti orijentisana na oblasti pravosuđa i bezbednosti. "Iako je, nesumnjivo, perspektiva Kosova u EU, ono na to treba još dosta da sačeka", zaključio je Lene.

Član beogradskog tima za pregovore o statusu Kosova Goran Bogdanović preneo je Leneu da srpski predlog za formiranje 13 novih opština predstavlja realan zahtev srpske zajednice u Pokrajini. Bogdanović je na sastanku kom su prisustvovali i nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović i drugi njeni predstavnici rekao da je mnogo toga iz njihovog predloga za formiranje novih opština na Kosovu ugrađeno u plan Beograda o decentralizaciji. Oliver Ivanović je rekao da je tokom razgovora s Leneom navedeno nezadovoljstvo poslednjim sastankom o decentralizaciji u Beču. Goran Bogdanović, član Srpske liste za Kosovo i Metohiju, ukazao je da nema potrebe da lista izlazi sa svojim predlozima za formiranje novih opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: