SAD za oštriju rezoluciju o Iranu

SAD insistiraju na rezoluciji UN o iranskom nuklearnom programu u kojoj bi se pomenula i eventualna upotreba sile.

Izvor: Beta

Sreda, 10.05.2006.

10:15

Default images

"Mi smo veoma privrženi izjavi Saveta bezbednosti kojom bi se izvršio pritisak na Iran. Znate da je reč o rezoluciji koja pominje Poglavlje 7, kojim se otvara put sankcijama i, u poslednjoj instanci, pribegavanju sili", izjavila je američka državna sekretarka Kondoliza Rajs.

Ona je ponovila da bi trebalo dati vremena diplomatiji i biti optimista kad je reč o šansama da se postigne cilj. "U više navrata rekli smo da to neće ići", rekla je Rajsova.

Velike sile nisu do sada uspele da postignu dogovor o Iranu. Rusija i Kina se protive rezoluciji Saveta bezbednosti koja bi pominjala i Poglavlje 7, podsećajući da se Vašington pozivao na takvu rezoluciju kada je počeo rat u Iraku.

Zakonodavci Evropske Unije tražiće u četvrtak od svojih političkih lidera da podrže zahtev da reprezentaciji Irana bude zabranjen nastup na predstojećem Svetskom fudbalskom prvenstvu u Nemačkoj.

Oni će predsedniku Fife poslati pismo, u kome će citirati predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada, njegov poziv na uništenje Izraela i negiranje holokausta, kao i odluku Irana da se ne odrekne nuklearnog programa. Fifa je još ranije saopštila da nema nameru da Iranu zabrani učesće na SP, koje počinje 9. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: