Uhapšen još jedan Mladićev pomagač

Kako saznaje B92, sinoć je uhapšen Blagoje Govedarica, penzionisani podoficir Vojske SCG, još jedan jatak Ratka Mladića.

Izvor: B92

Sreda, 10.05.2006.

07:32

Default images

Govedarici je određen policijski pritvor od 48 sati, zbog čega u Drugom opštinskom sudu nemaju informacije o tom hapšenju. "U službenu evidenciju nije zaveden nijedan novi slučaj hapšenja", rekla je Beti portparolka tog suda Marina Klarić-Živković. Kako saznaje B92, tokom dana očekuju se nova hapšenja.

Blagoje Govedarica je, kao saznaje Beta, tokom rata u BiH bio Mladićev vozač. Govedarica je rođen u Kalinoviku, isto kao i Mladić, a posle rata u BiH radio je u Vojsci SCG.

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković nije mogao da potvrdi, ali ni da demantuje hapšenje još jednog osumnjičenog. On je rekao da je o tome saznao iz sredstava informisanja i da još nije mogao da proveri i analizira te informacije.

Od početka godine uhapšeno je deset osoba osumnjičenih za pomaganje Mladiću. Istraga protiv njih vodi se u Drugom opštinskom sudu u Beogradu.

Koštunica: Intenzivan rad

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da je završavanje saradnje s Haškim sudom u interesu Srbije i naglasio da se intenzivno radi na rešavanju slučaja Mladić, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Tribunal: Računa se samo Mladić 

Portparol haškog tužilaštva Anton Nikiforov nije želeo da komentariše pisanja beogradskih medija o operacijama sprovedenim u više gradova u potrazi za haškim beguncem. "To su operativne akcije srpskih vlasti i mi ih nećemo komentarisati. Ako oni misle da će one dati rezultat, u redu, ali da li te akcije imaju neku težinu pokazaće krajnji rezultat. Za nas je taj rezultat samo hapšenje i izručenje Mladića", rekao je Nikoforov.

On je rekao da posle 30. aprila nije bilo direktnih kontakata glavne tužiteljke Karle del Ponte i premijera Srbije Vojislava Koštunice, ali da su kontakti Tužilaštva i vlasti Srbije svakodnevni i da se održavaju na operativnom nivou. Nikiforov nije želeo da komentariše ni navode da u potrazi za Mladićem učestvuju i pripadnici britanske obaveštajne službe. Upitan da li Tužilaštvo ima informacije o tome gde se Mladić skriva, Nikiforov je rekao da ne zna gde se u ovom času nalazi Mladić, ali što se Tužilaštva tiče nema nikakve sumnje da je on u Srbiji. "Sve naše ranije informacije o tome da mu pomažu delovi Vojske i da se skriva seleći se iz stana u stan, pokazale su se kao tačne", kaže Nikiforov.

Ako bi Ratko Mladić uskoro bio izručen Haškom tribunalu, bilo bi mu suđeno najpre za Srebrenicu, i to tako što bi njegov predmet bio spojen sa slučajem koji se vodi protiv osam bivših oficira vojske i policije Republike Srpske koji se terete za isti zločin. Tako bi se Mladić našao na optuženičkoj klupi s nekim svojim bliskim saradnicima iz rata, poput Ljubiše Beare. Po završetku suđenja za Srebrenicu, Mladiću bi bilo suđeno za ostale zločine za koje ga tereti haška optužnica.

"Moguće uskraćivanje dela pomoći"

Ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Polt izjavio je da će krajem maja SAD razmotriti saradnju Beograda s Haškim tribunalom. Polt je u pauzi trećeg sastanka Grupe SCG-NATO za reformu odbrane naveo i da bi to moglo da dovede do uskraćivanja dela pomoći Vladi Srbije. "Krajem meseca državna sekretarka SAD doneće odluku o tome kakva je saradnja SCG s Haškim tribunalom, što može da utiče na deo pomoći Vladi Srbije. Verujem da se to neće odraziti na saradnju SAD i SCG u oblasti bezbednosti, o čemu danas razgovaramo s predstavnicima Ministarstva odbrane. Postoji izuzetak, a to je da je ulazak SCG u Partnerstvo za mir nemoguć bez Mladića u Hagu", kaže Polt.

U Centralnom domu Vojske SCG u toku je treći sastanak Grupe SCG-NATO za reformu odbrane, kom, sem Polta, prisustvuju ministar odbrane Zoran Stanković, ministar finansija Mlađan Dinkić i ambasador Norveške u SCG Hoken Blakenborg.

Dnevni avaz: Dodik i Tadić o Mladiću

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer RS Milorad Dodik sastali su se nezvanično u ponedeljak kasno uveče na Dodikovom imanju u Laktašima kod Banjaluke, kako bi razgovarali o problemu hapšenja Mladića, objavio je sarajevski Dnevni avaz. "Tadić nam je preneo da Mladić još odbija da potpiše predaju i postavio pitanje da li će RS ili Srbija preuzeti zasluge pred međunarodnom zajednicom za njegov odlazak u Hag", rekao je Avazu jedan od učesnika sastanka.

Drašković: Trebalo rasformirati tajne službe

Ministar inostranih poslova SCG Vuk Drašković kaže da je hapšenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića nacionalna moralna obaveza i za austrijski list Oberesterajhiše nahrihten rekao je da je demokratija u SCG napravila veliku grešku što posle pada Miloševićevog režima nije raspustila tajne i bezbednosne službe koje štite ratne zločince. "To smo propustili i sad snosimo posledice", rekao je Drašković.

"Da bude muško!"

Minstar za kapitalne investicije Srbije Velimir Ilić ocenio je da je izručenje haškog optuženika Ratka Mladića "veliki problem za Srbiju" i "omča oko vrata".

Ilić je Televiziji Čačak rekao da je hapšenje Mladića u Srbiji godinama odlagano, ali i da nikada jedan srpski general nije držao narod kao taoce svoje politike.

"Mislim da on (Mladić) treba da bude muško, da izađe i kaže - evo me, tu sam, sudite, radite šta hoćete. Ne mogu da shvatim da jedan general dozvoli da se ceo narod mrcvari toliko dugo zbog njega, da se zavukao u neku jazbinu i ne znam šta čeka", rekao je Ilić.

Ilić je ocenio da je "nekorektno" da se "neko" povlači iz vlade zato što je nezadovoljan što Mladić nije uhapšen i naglasio da je posebno nekorektno da se povlači u jeku pregovora o Kosovu i pred referendum u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: