EU-SCG: Radni sastanci sa EK

Uprkos zaustavljanju pregovora Beograda i Brisela, danas nastavljeni radni sastanci o pretpristupnoj pomoći Evropske unije.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 10.05.2006.

07:28

Default images

Iako je Evropska unija zaustavila pregovore o prudruženju sa SCG, u Beogradu se danas i sutra održavaju radni sastanci predstavnika vlasti s misijom Evropske komisije. Delegacija Evropske komisije predstavila je danas članovima ministarstava SCG i Vlade Srbije nov pretpristupni instrument za finanasiranje reformi u državama kandidatima za članstvo u EU.

Cilj instrumenta jeste da olakša i objedini finansijsku pomoć kandidatima i mogućim kandidatima za ulazak u EU. Finansijski okvir je 10 milijardi evra, koliko će članice Unije izdvojiti kao pomoć u periodu od 2007. do 2013. za potencijalne i buduće članice EU.

Ministar u Vladi Srbije za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić rekao je da je u proteklom periodu učinjeno mnogo na evropskim integracijama i da je SCG dobila pozitivnu ocenu Studije izvodljivosti. "Bez obzira na trenutni prekid u pregovorima, smatramo da ćemo do kraja jeseni ili početkom zime zaključiti Sporazum o pridruženju", rekao je Parivodić.

Direktorka Kancelarije SCG za pridruženje EU Jela Baćević kaže da je reč o jednom od najvažnijih radnih sastanaka jer će od tih evropskih sredstava umnogome zavisiti reforme u zemlji. "Plan je održati plenarne razgovore i diskutovati o programiranju pomoći za taj period. To je radna poseta i odvojena je od procesa pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju. U ovom trenutku njena realizacija nije dovođena u sumnju. Naravno, tu je ta atmosfera, postoji i činjenica i svest da se najvažniji proces na relaciji Brisel-Beograd ne događa, da je zastao, da je zapravo vrlo jasno i nedvosmisleno uslovljen nastavak pregovora izručenjem Mladića Tribunalu", kaže ona i dodaje da će svaki dalji potez EU prema Srbiji biti još rigorozniji ako ta obaveza ne bude ispunjena u narednih nekoliko nedelja.

Direktor Finansijskih instrumenata za pretpristupnu pomoć Dirk Megank najavio je da primena instrumenata počinje 1. januara 2007, ali da je neophodno da pre toga bude usvojen pravni okvir za njihovo funkcionisanje. "Nadam se da će pregovori sa SCG ubrzo biti nastavljeni, što će pomoći SCG da iskoristi svu pomoć", rekao je Megank i najavio još jedan seminar u junu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: