De Vilpen: Ne podnosim ostavku

Francuski premijer Dominik de Vilpen neće podneti ostavku, uprkos navodima o njegovoj mogućoj umešanosti u politički skandal.

Izvor: Beta

Utorak, 02.05.2006.

13:30

Default images

U intervjuu radiju Evropa 1 francuski premijer je jutros demantovao da je umešan u aferu nazvanu "Klirstrim", što je poslednji u nizu velikih problema sa kojima se suočila njegova konzervativna vlada za nepunih godinu dana.

Samo tri meseca od izbora De Vilpenove vlade juna 2005, zemlju su sedmicama potresali žestoki nemiri u predgrađima brojnih gradova, da bi nezadovoljstvo Francuza kulminiralo u martu zbog zakona o prvom zaposlenju koji je vlada bila primorana da povuče suočena sa velikim uličnim protestima uz učešće miliona građana.

Nova politička afera izbila je u trenutku kada je De Vilpenova popularnost, sudeći prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, najniža od dolaska na premijersku funkciju.

Štampa i deo opozicije optužili su premijera da je 2004, u vreme kada je bio šef diplomatije, zatražio od tadašnjeg zvaničnika obaveštajne službe generala Filipa Rondoa da pokrene tajnu istragu protiv više političara među kojima je bio i njegov politički rival, ministar unutrašnjih poslova Nikola Sarkozi.

Prema pisanju štampe, pre više godina, grupa visokih državnih zvaničnika dobila je, navodno, procenat od tri milijarde vrednog posla prodaje francuskih fregata Tajvanu 1991. godine. Mito koji je dobila ta grupa zvaničnika navodno je prebačen u banku Klirstrim iz Luksemburga.

Kako se kasnije pokazalo, optužbe neimenovanog izvora tajne službe ispostavile su se kao lažne. Francuski premijer je, međutim, optužen da je tu aferu želeo da iskoristi kako bi se otarasio svog političkog rivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: