"Južni Tirol" za kosovske Srbe

Kosovo bi moglo dobiti vid "unutrašnje", uslovne nezavisnosti, pod "mekim protektoratom" EU bez članstva u UN i sopstvene vojske.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 02.05.2006.

10:41

Default images

Ovo su stavovi učesnika trodnevnog Transatlantskog foruma u Briselu, na kojem su i američki funkcioneri nezvanično ocenili kao dobar primer autonomije Alto Adiđa, južnog Tirola. Naime, Srbi na severu Kosova, po mišljenju učesnika, trebalo bi da imaju neku vrstu autonomije, nalik rešenju za stanovništvo koje govori nemački u italijanskoj oblasti Alto Adiđe.

Stavljeno je do znanja da će se, bez ikakvih ustupaka, zahtevati da lokalne vlasti u Prištini sprovedu standarde. To pre svega znači bezbednost, slobodu kretanja i zaštitu Srba i svih manjinskih zajednica, uz garancije za povratak imovine izbeglica kao i delovanje pravne države. Predočeno je da je decentralizacija jedini put da na Kosovo dođu investicije, od čega presudno zavisi održiva budućnost pokrajine.

Zvaničnik administracije u Vašingtonu u kuloarima briselskog skupa ukazao je da Srbi, iako manjina, imaju kao narod, istorijski gledano svoja prava na Kosovu, naglasivši da Amerika neće napustiti Srbiju, bez obzira na situaciju s Mladićem, iako taj problem mora hitno biti rešen. Vršiće pritisak na EU da, bez obzira na zamor od proširivanja, ubrzano uključi Srbiju u strukture EU. I Evropljani i američki predstavnici podvukli su da Srbija ne može samo govoriti "Ne", već da mora izaći sa konkretnim ponudama i predlozima za rešavanje kosovskog pitanja.

Sejdiju: Beograd ne može da odluči o budućnosti Kosova

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiju odbacio je mogućnost da Beograd može da odluči o budućem statusu Kosova. "To govorimo već dugo. Beograd ne može da odluči o budućnosti Kosova i ne može da definiše budući status Kosova", rekao je Sejdiju u intervjuu za Frans pres.

Kako je rekao, "postoje dva faktora koji će definisati političku budućnost Kosova: volja većinske zajednice i volja većine manjina za jedno slobodno i demokratsko Kosovo". "Srbija bi trebalo da se oslobodi svojih hegemonističkih i kolonijalnih osećanja i izabere konstruktivan pristup", istakao je kosovski predsednik.

"Tražili smo od međunarodne zajednice da interveniše u rešavanju statusa Kosova. Hoćemo da ta intervencija bude efikasna i da se sastoji u priznavanju nezavisnosti Kosova", rekao je Sejdiju.

Predlog Prištine o novim opštinama

Pregovarački tim Kosova u načelu se složio oko pozicije Kosova u vezi s formiranjem novih opština, ali je zbog "strateških razloga" neće izneti u javnost pre sastanka u Beču.

Nezvanično se saznaje da je na sastanku bilo reči o formiranju pet novih opština sa srpskom većinom - Gračanica, Parteš, Novo Brdo, Raniluk i sever Mitrovice, koja će biti posebna jedinica. Savetnik predsednika Kosova Skender Hiseni rekao je posle sastanka da su članovi tima raspravljali o četvrtom sastanku o decentralizaciji kosovske i srpske strane, koji će se održati u Beču, 4. i 5. maja.

Određen je i sastav delegacije Kosova za pregovore, u kojoj su zamenik premijera i ministar lokalne uprave Ljutfi Haziri, kao i Bljerim Šalja, Skender Hiseni, Fehmi Mujota, Ardijan Djini, Sadik Idrizi, Enver Hodzaj i Iljber Hisa. Hiseni je ponovio kako kosovska strana nije bila izložena međunarodnom pritisku u vezi sa formiranjem novih opština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: