Kako će se vratiti crkvena imovina

Vlada usvojila Predlog zakona o povraćaju crkvene imovine, o poljoprivrednom zemljištu i tržištu hartija od vrednosti.

Izvor: B92

Subota, 29.04.2006.

10:47

Default images

U Vladi Srbije ističu da je zakon o povraćaju crkvene imovine od istorijskog značaja i da će njim, zajedno sa nedavno usvojenim Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, biti zaokružen sistem odnosa između države i crkve.

Predlogom zakona o povraćaju imovine crkvama uređuje pitanje imovine oduzete za vreme komunističkog poretka u zemlji. Ministar vera Milan Radulović kaže da ima više razloga zbog kojih se crkvama i verskim zajednicama imovina vraća pre nego drugima: "Prvo, neznatna imovina ako se posmatra u sklopu celokupne oduzete imovine. Drugo ona je najčešće nepokretna i nalazi se u istom stanju u kome se nalazila i kada je oduzeta. Treće, vraćanje te imovine neće opteretiti državni budžet zato što će uglavnom biti vraćena imovina u fizičkom obimu, a vrlo malo će biti novčane nadoknade".

Predlogom Zakona predviđeno je da fizička lica ne vraćaju imovinu crkvi, već je nadoknađuje država. "Pravna lica koja su po netržišnim uslovima tu imovinu stekla će morati da vrate imovinu u naturi, a oni koji su po tržišnim uslovima kupili tu imovinu, ona će ostati u njihovoj svojini, a država će nadoknaditi kroz obeštećenje crkvi i verskim zajednicama za tu nepovraćenu imovinu", kaže ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić.

U Vladi kažu da još uvek nije poznat iznos štete koju će država morati da plati SPC i verskim zajednicama. Na prikupljanju kompletnih podataka o imovini, koja će ovim zakonom biti vraćena, radi Komisija za popis crkvene imovine.

Predlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu, između ostalog, prvi put se uvodi i dobrovoljno grupisanje poljoprivrednog zemljišta. To znači da će poljoprivrednici uz pomoć države moći da dođu do krupnijeg poseda, na dobrovoljnoj osnovi. Poljoprivrednici će moći da zakupe zemljište u državnoj svojini na period od jedne do dvadeset godina, a sredstva od zakupnine tog zemljišta u visini od 40 odsto ići će u kasu lokalne samouprave i koristiće se namenski. Zakon predviđa i osnivanje Uprave za poljoprivredno zemljište kao organ Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: