"Izveštaj IAEA nije negativan"

Izveštaj Muhameda El Baradeja generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju o Iranu "nema negativnih tačaka".

Izvor: Beta

Petak, 28.04.2006.

08:37

Default images

"Izveštaj ne sadrži negativne tačke", kazao je državnoj televiziji visoki iranski zvaničnik Muhamed Saidi, koji je potpredsednik Iranske organizacije za atomsku energiju. Stoga, po ocenama Teherana, "IAEA ima kapacitet da prouči iranski nuklearni dosije", ocenio je Saidi i dodao da je "put kojim žele da krenu neke zemlje kako bi dosije bio proučen na drugom mestu, zapravo loš put".

Saidi je mislio na slanje dokumenta Savetu bezbednosti UN. El Baradejev izveštaj prosleđen je danas Savetu bezbednosti UN.

"U izveštaju El Baradeja i dalje ima nekoliko pitanja bez odgovora. Kazali smo da smo spremni da odgovorimo na ta pitanja koja, kako smatramo, nisu od značaja", dodao je iranski zvaničnik. U izveštaju, IAEA tvrdi da Teheran nije obustavio obogaćivanje uranijuma do predviđenog roka koji su odredile UN a koji danas ističe.

U izveštaju, koji je danas prosleđen Savetu bezbednosti UN, navodi se da Iran ne sarađuje u potpunosti s inspektorima IAEA koji treba da utvrde da li iranski nuklearni program ima mirnodopsku ili vojnu namenu. Osim toga, u dokumentu se navodi da se ne isključuje mogućnost da je Iran dobio plutonijum iz inostranstva.

"SB UN mora biti spreman"

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs kaže da Savet bezbednosti UN mora biti spreman da preduzme akcije protiv Irana.

Kondoliza Rajs je na sastanku šefova diplomatija članica NATO-a u Sofiji izjavila da je malo verovatno da će vlasti u Teheranu ispuniti zahteve međunarodne zajednice o obustavi procesa obogaćivanja uranijuma, a da SAD veruju da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mora da reaguje kako bi zadržao kredibilitet.

Šef diplomatije Francuske Filip Dust Blazi rekao je novinarima da Francuska, kao stalna članica Saveta bezbednosti, podržava upućivanje brzog i čvrstog signala vlastima u Teheranu.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da će Iran nastaviti proces obogaćivanja uranijuma bez obzira na pritiske.

Zapad optužuje Iran da želi da proizvodi nuklearno oružje pod izgovorom da je reč o civilnom programu, a Iran to demantuje i tvrdi da se uranijum upotrebljava za rad elektrana.

Libija da oslobodi medicinske sestre

Kondoliza Rajs je pozvala Libiju da oslobodi pet bugarskih medicinskih sestara koje su u zatvoru od 1999, pod optužbom da su libijsku decu namerno zarazile virusom side. "Medicinske sestre su predugo u pritvoru. To je humanitarno pitanje i vreme je da se one vrate kući", rekla je Kondoliza Rajs novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: