Poplave: Mirnije dve nedelje

Naredne dve nedelje biće mirnije kada je reč o poplavama i vodostajima reka.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2006.

14:56

Default images

Štab Voda Vojvodine za odbranu od poplava saopštio je da će u narednih 15 dana, zbog očekivanog opadanja vodostaja reka, nastupiti mirniji period u aktivnostima vezanim za odbranu od poplava. "Na Dunavu i Tamišu vodostaji znatnije opadaju, na Neri je ukinuta vanredna odbrana od poplava, dok su vodostaji na Tisi u blagom opadanju", navodi se u saopštenju Štaba.

Predsednik opštine Titel Milivoje Petrović za B92 kaže da je danas situacija na Tisi bolja nego prethodnih dana. On, međutim, navodi da se voda podzemnim putem podiže, ali i da to ne bi trebalo da izazove veće probleme. "Imamo svakodnevno i pojavu novih izvora, sve je više lokacija, sada već više od 600, koje je potrebno non-stop obilaziti. Verujem da ćemo - pošto Tisa polako opada - izdržati, iako tih nekoliko centimetara dnevno ne utiče značajnije na nasip. Pritisak vodenog stuba je veliki i sve procene stručnjaka u tom smislu nezahvalne su  i nepouzdane", kaže Petrović. 

U preduzeću Vode Vojvodine saopšteno je i da će šteta od poplava i troškovi radova za odbranu višestruko premašiti 200 miliona dinara, koliko je već utrošeno. U saopštenju se navodi i da izvođačima nisu isplaćeni dugovi za radove na odbrani od poplava koje su prošle godine pogodile Banat.

Posle poplava komarci

Pojava ogromnog broja komaraca biće direktna posledica poplava u Srbiji. Bez zaštitnih preparata, boravak uz reke biće veoma neprijatan. Nadležni u gradskoj upravi kažu da je grad spreman da se izbori sa tim problemom.

Za tretiranje komaraca iz gradskog budžeta svake godine odvaja se 150 miliona dinara. Ove godine to neće biti dovoljno, pa će biti potrebna dodatna intervencija iz budžeta. Uništavanje larvi komaraca već je počelo. Situacija se konstantno prati i čeka se pogodan trenutak za tretiranje iz vazduha. Zaprašivanje obično počinje krajem maja, ali zbog visokog vodostaja reka ove godine počeće ranije, već početkom tog meseca.

Komarci neće biti problem samo Beograda, već svih mesta duž obala nabujalih reka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: