Marš živih u Aušvicu

Više od 8.000 mladih iz Izraela, Poljske i drugih zemalja odalo poštu milionima žrtava Holokausta pohodom u nekadašnjem konc-logoru Aušvic.

Izvor: Beta

Utorak, 25.04.2006.

12:49

Default images

Mladima u 15. maršu živih Trasom smrti u kompleksu logora Aušvic-Birkenau, na jugu Poljske, pridružio se bivši premijer Izraela, laureat Nobelove nagrade za mir Šimon Peres, koji je na kraju marša zapisao: "To se nikada neće ponoviti".

Marš živih na Dan sećanja na Holokaust, Jom Hašoa, iniciralo je 1988, prvobitno samo za mlade Jevreje, Ministarstvo prosvete Izraela, a mladima iz Izraela postepeno su počeli da se pridružuju i vršnjaci iz Poljske i drugih zemalja.

Danas je u maršu koji na simboličan način odaje poštu svim žrtvama Holokausta, posebno onima u Aušvicu, najvećoj nacističkoj fabrici smrti, učestvovalo više od 1.500 mladića i devojaka iz Poljske. U maršu su učestvovali i potpredsednik Donjeg doma parlamenta Poljske Bronjislav Komorovski i nekoliko desetina preživelih logoraša.

Tokom Marša živih u Aušvicu i na drugim mestima širom planete čitana su imena jevrejskih žrtava nacista tokom Drugog svetskog rata. Imena stradalih čitana su u nekadašnjem koncentracionom logoru Terezin u Češkoj i u Pragu, na Trgu mira i Pinkasovoj sinagogi, na čijim zidovima su ispisana imena 80.000 jevrejskih žrtava u Češkoj. U Centru Simon Vizental u Los Anđelesu čitanju je prisustvovao i predsednik Češke Vaclav Klaus, koji boravi u poseti SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: