Vodostaj opada, opasnost ostaje

Vodostaj na rečnim tokovima u Srbiji postepeno se normalizuje, ali ozbiljna opasnost od poplava i dalje je prisutna.

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2006.

11:12

Default images

Vodostaj Tise kod Sente i Titela i danas opada, a takva je prognoza i za naredna tri dana, rečeno je u Hidrometeorološkom zavodu Srbije. Kod Sente je vodostaj jutros bio 918 centimetara, tri centimetra manje nego juče, dok je kod Titela opao pet centimetara i iznosi 797, rečeno je Beti u Hidrometeorološkom zavodu.

Rukovodilac Kriznog štaba opštine Titel Milivoje Petrović izjavio je za B92 da je u toku saniranje kritičnog dela nasipa nizvodno od Žabaljskog mosta, a da bi ta akcija trebalo da bude završena do kraja dana. "Proteklih dana imamo pojavu više od 400 novih izvora i svakodnevno se poneki novi javi, pa opreznost osmatračke službe i interventnih ekipa, koje odmah reaguju i saniraju ta procurenja, mora biti konstantna, tokom narednih nedelja", kaže on.

Vodostaji Dunava i Save takođe su u opadanju. Dunav je kod Bezdana jutros bio 12 centimetara niži nego juče, dok je kod Novog Sada opao šest centimetara. Kod Zemuna je niži pet centimetara, a kod Velikog Gradišta četiri centimetra. Vodostaj Save kod Sremske Mitrovice opao je 14, kod Šapca devet, a kod Beograda pet centimetara.

"Ne idite na Adu!"

Predstavnici Gradskog štaba Beograda za odbranu od poplava ponovo su apelovali na građane da zbog realne opasnosti od probijanja nasipa na Adi ciganliji ne posećuju to izletište tokom prvomajskih praznika. Oni su najavili i da struja na području Ade i divljeg nasilja Partizan neće biti priključena još najmanje 10 dana. Nezadovoljni stanovnici tog naselja i danas su protestovali.

Predstavnci preduzeća Srbijavode i javnog preduzeća Ada ciganlija, sem na građane, apelovali su i na vlasnike ugostiteljskih objekata na beogradskom jezeru da zbog opasnosti po živote ne rade ni tokom prvomajskih praznika. Direktor preduzeća Ada ciganlija Predrag Petrović rekao je da je stanje na Adi sve kritičnije, pogotovo u divljem naselju Partizan, gde je nivo vode i dalje veoma visok. On je, pozivajući se na mišljenja stručnjaka, probijanje nasipa uporedio s cunamijem. "Sve što bi se našlo na putu vodenog talasa bilo bi zbrisano sa lica zemlje u roku od nekoliko trenutaka. Ako bi se desilo da neko i preživi tu situaciju, ne moram da vam objašnjavam do čega bi doveo dodir struje i vode, sve što je živo u jednoj sekundi bilo bi mrtvo", kaže on.

Predsednik Opštinskog štaba Čukarice za odbranu od poplava Bane Tomić rekao je da je u naselju Partizan aktuelna i opasnost od epidemije, zbog izlivanja septičkih jama. Tomić je apelovao na meštane tog naselja da shvate ozbiljnost situacije. Međutim, i pored upozorenja i apela nadležnih, stanovnici naselja Partizan protestovali su jer nemaju struju.

Preporuke zbog rizika od crevnih zaraza

Nasip na Dunavu kod Bezdana (B92)
Ministarstvo zdravlja Srbije je, zbog povećanog rizika od pojave crevnih i drugih zaraznih oboljenja u poplavljenim područjima, građanima iz tih područja uputilo preporuke o preventivnim merama. Sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Nevena Karanović kaže da najveća opasnost od epidemije zaraznih bolesti preti po povlačenju vode. Da do epidemije ne bi došlo, od 13. aprila svakodnevno se obavlja epidemiološki nadzor, a građanima se preporučuje da voda za piće, za pripremu hrane i za održavanje lične higijene mora biti zdravstveno ispravna, kaže ona.

Ona je rekla da voda iz privatnih bunara može biti korišćena samo posle sanacije bunara i potvrde njene ispravnosti. Preporuka je i da u kontaktu sa zagađenom vodom budu korišćeni gumene čizme i rukavice i da po povlačenju vode u stambenim prostorijama budu obavljene dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija. Epidemiolog instituta Batut Mila Vučić-Janković rekla je da je najefikasnije dezinfekciju obaviti preparatima na bazi hlora i da će sredstva za dezinfekciju zajedničkih površina i stambenih objekata finasirati Zavod za zaštitu zdravlja, dok će građani sami finansirati dezinfekciju radnih površina u kućama i ličnih stvari. Kao najvažnije u sprečavanju epidemije ona je navela održavanje lične higijene, naročito higijene ruku, i dodala da se oni koji imaju povišenu temperaturu, mučninu i učestale tečne stolice, moraju javiti najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Najugroženija područja jesu: Beočin, gde je pod epidemiološkim nadzorom 858 osoba; Inđija, 600 osoba; i Mačvanski okrug, s gradom Šapcom, u kom je pod nadzorom 500 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: