Srpska nošnja britanskoj kraljici

Aleksandar Karađorđević je svojoj kumi, britanskoj kraljici, poklonio srpsku narodnu nošnju.

Izvor: B92

Subota, 22.04.2006.

18:53

Default images

Britanska kraljica Elizabeta II je za svoj osamdeseti rođendan iz Srbije dobila neuobičajen poklon - unikatnu haljinu proizvedenu u zanatskoj radionici Dragana Ilića iz Jakova.

Dragan Ilić već 17 godina pravi narodne nošnje i bio je iznenađen i počastvovan ponudom za novi posao. Nošnju neće nositi članica kulturno-umetničkog društva, već kraljica Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i prekomorskih zemalja. Kraljica Elizabeta II nošnju će dobiti kao rođendanski poklon od svog kumčeta, Aleksandra Karađorđevića.

"Prvo što se naš kraljevski par odlučio da pokloni jedan srpski tradicionalni ženski kostim. To retko izlazi u svet. Drugo, što se meni pružila ta čast da to uradim, to mi je stvarno kruna karijere. Zaista je retko da se radi za englesku kraljicu", kaže majstor Dragan Ilić.

Prema tradiciji, odeća ovog tipa služila je samo za svečane prilike. Najveći deo godine stoji u sanducima. Elizabeta je takođe dobila jedan takav, umetnički izrađen, sanduk. Za izradu anterija, i pojaseva koriste se materijali koji se danas proizvode jedino u specijalizovanim radionicama, i izuzetno su skupi. "Dosta je bilo teško. Jedno petnaestak dana smo svi u porodici i svi spoljnji saradnici radili na ovoj nošnji. Ali, imali smo veliku pomoć etnografskog muzeja", kaže Ilić.

Na britanskom ostrvu rođendan monarha je prvorazredi društveni događaj. Pored stotina hiljada običnih građana, prisutno je kompletno englesko plemstvo, kao i svi važniji svetski kraljevi i kraljice. Biti prisutan na proslavi rođen stvar je prestiža, a pokloni kraljici su odraz ne samo luksuza, nego i originalnosti. Srpski poklon neće zaostajati za drugima, jer je u pitanju unikatan rad radionice u kojoj cena recimo najjednostavnijeg muškog odela iznosi 6.000 evra. Prema Ilićevim rečima, srpski princ ne bi trebao da se postidi poklona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: