Opozicionari iz Crne Gore u SAD

Predstavnici crnogorske opozicije završili su posetu Vašingtonu.

Izvor: Beta

Subota, 22.04.2006.

13:16

Default images

Kako su saopštili, oni su u razgovoru sa predstavnicima Stejt Departmenta rekli da je preduslov za ubrzanje demokratskih procesa i reformi u Crnoj Gori smena aktuelnog režima na narednim izborima. Razgovarali su sa zamenicom pomoćnika američkog državnog sekretara Rosmari di Karlo, predstavnikom u Kontakt grupi i zamenikom direktora kancelarije za južnu i centralnu Evropu Danijelom Sajnzom i specijalnim pomoćnikom američkog predsednika Majklom Kozakom.

Delegacija, koju čine izvršni direktor Grupe za promjene Nebojša Medojević, bivši ministri Andrija Jovićević i Miodrag Lekić i predsednik Narodne stranke Predrag Popović, ocenila je da bi demokratske promene u Crnoj Gori "pomogle u prevazilaženju veštački podignutih tenzija i podela", navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost.

Navodi se da je di Karlo posebno istakla zainteresovanost Vlade SAD da referendum prođe u miru i fer i demokratskoj proceduri i da rezultat bude prihvaćen od svih u Crnoj Gori.

Oni su u razgovoru sa Rozmari di Karlo i Danijelom Sajnzom rekli da su spremni da, bez obzira na različite stavove o državnom pitanju, rade zajedno na promociji demokratskih vrednosti i sada i nakon referenduma. Oni su naveli i da su mediji uoči referenduma u Crnoj Gori gotovo potpuno u funkciji "političke propagande režima", pod čijom su kontrolom i ostale ključne oblasti.

Oni su Majklu Kozaku, koji je i direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, zadužen za pitanja demokratije, ljudskih prava i međunarodnih organizacija, ukazali da je za razvoj demokratije u Crnoj Gori od izuzetne važnosti podržati nezavisne i profesionalne medije, saopštila je opozicija.

U saopštenju je navedeno da je Kozak posebno bio zainteresovan za stanje ljudskih prava, medijske slobode, vladavinu prava i razvoj demokratije u Crnoj Gori, kao i viđenje gostiju iz Crne Gore o njenom stepenu demokratizacije i reformi. Kozak je očekuje da će referendum biti održan u fer i demokratskim uslovima.

Kako je saopšteno, njih četvorica su učestvovali i na panel diskusiji "Razvoj demokratije u Crnoj Gori".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: