Beograd za međunarodne snage

Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić kaže da bi bilo dobro da međunarodne snage ostanu na Kosovu.

Izvor: FoNet, Beta

Subota, 22.04.2006.

12:43

Default images

On kaže da su zahtevi Srbije u pregovorima o budućem statusu Kosova očuvanje državne teritorije, nepovredivost granica i demilitarizacija. "Mi čak ne želimo našu vojsku dole, već bi bilo dobro da međunarodne snage ostanu na Kosovu i Metohiji", rekao je za jagodinsku televiziju Palma plus Simić, koji je član srpskog pregovaračkog tima.

Prema njegovim rečima, to će biti situacija u kojoj Albanci neće imati mogućnost posebnog obeležja međunarodnog predstavljanja, ali u kome će imati mogućnost da stvaraju odnose kakve žele, na primer sa Albanijom i Makedonijom.

"Srbija će vrlo brzo izaći sa svojim kompletnim predlogom kako ona vidi položaj pokrajine. Taj položaj će biti vrlo ozbiljan, vrlo jak i pokrajina će u mnogo čemu imati mnogo veći stepen autonomije nego što je to bilo propisano Ustavom SFRJ iz 1974. godine", rekao je savetnik premijera.

Prema njegovim rečima, taj položaj će omogućiti Albancima da "suštinski upravljaju sami sobom i Beograd im neće naređivati šta da rade".

On je, međutim, rekao da je za srpsku stranu u pregovorima o budućem statusu pokrajine kosovski premijer Agim Čeku apsolutno neprihvatljiv sagovornik, jer se protiv njega pred pravosudnim organima Srbije vodi istraga za teške ratne zločine i teške povrede međunarodnog prava.

"To bi isto bilo kao kada bi srpsku delegaciju predvodio Ratko Mladić. Za nas su, pored Čekua, neprihvatljvi i Ramuš Haradinaj i Hašim Taći. Protiv prvog se vodi postupak pred Haškim tribunalom, a Hašim Taći je pravosnažno osuđen pred domaćim sudom", rekao je Simić.

Sejdiu i Petersen na liturgiji

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i šef UMNIK-a Soren Jesen Petersen prisustvovaće sutra uskršnjoj proslavi u manastiru Dečani, saznaje FoNet u kabinetu predsednika Kosova. Svečanu uskršnju liturgiju u Dečanima služiće iguman manastira vladika Teodosije. FoNetu je potvrđeno da će Sejdiu i Petersen stići u manastir Dečani u nedelju, oko 11 časova.

Podsetimo, vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije negativno je odgovorio na želju kosovskog premijera Agima Čekua da prisusutvuje uskršnjoj liturgiji u manastiru Gračanica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: