Smenjen Slobodan Borisavljević

Načelnik službe MUP-a Srbije za istraživanje ratnih zločina Slobodan Borisavljević smenjen je sa te funkcije, saznaje B92.

Izvor: B92

Subota, 22.04.2006.

12:38

Default images

Insajder B92 je u januaru, posle postavljanja Borisavljevića, objavio da je njegovo imenovanje u istražnim organima ocenjeno kao namera sadašnje vlasti i MUP-a da ometaju obradu ratnih zločina. On je u vreme Miloševića zauzimao visoke policijske funkcije, a bio je i zamenik generala Vlastimira Đorđevića, koji je u bekstvu još od 2001. pošto su otkrivene hladnjače pune leševa Albanaca sa Kosova.

Smena Borisavljevića može se dovesti u vezu i sa pritiscima Haškog tužilaštva na kabinet Vojislava Koštunice. Tužilaštvo je od Vlade Srbije tražilo da se objasni iz kog razloga je Borisavljević postavljen na izuzetno osetljivu funkciju.

Prema svedočenju Dragana Karleuše, koji je vodio istragu o hladnjači i masovnim grobnicama u Batajnici i Petrovom Selu, Slobodan Borisavljević je bio upoznat s počinjenim zločinima jer je prisustvovao sastanku na kome je Vlastimir Đorđević predočio upustva za takozvanu asanaciju terena koja je prethodno dobio od Slobodana Miloševića, Radomira Markovića i Vlajka Stojiljkovića.

Karleuša je izjavio da je Borisavljević, na njegov usmeni zahtev, ispričao kada se događaj odigrao, koga je obavestio, kako je došlo do informacije, šta se desilo s hladnjačom, kako se ona pojavila i isplivala, da se tamo nalaze leševi muškaraca, žene i dece, koga je o tome obavestio i kako je Đorđević o tome obavešten", naveo je Karleuša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: