U Nepalu nastavljeni protesti

Demonstranti u Nepalu odbili su predlog kralja za vraćanje izvršne vlasti parlamentu, protesti nastavljeni.

Izvor: B92

Subota, 22.04.2006.

12:21

Default images

Najmanje osam osoba je ranjeno u Katmanduu, u sukobima policije i demonstranata, koji već 16 dana protestuju protiv nepalske monarhije, izjavili su očevici. Više desetina hiljada demonstranta uputilo se danas ka kraljevskoj palati u centru glavnog grada Nepala, za vreme policijskog časa.

Prema rečima očevidaca, kada su demonstanti stigli na kilometar od palate, policija je otvorila vatru na okupljene i bacala suzavac.

Kralj Nepala Gjanendra je, u svom jučerašnjem govoru koji je emitovan na radiju, rekao da će predati izvršnu vlast, ali je opozicija ocenila da je obećanje kralja nedovoljno i rekla da će nastaviti ulične proteste. "Kraljev proglas nema nikakvo značenje", rekao je bivši premijer Girija Prasad Koirala iz najveće opozicione partije Nepalski kongres.

Kampanja protiv monarhije koju vodi savez sedam stranaka potpuno je blokirala zemlju zbog uličnih protesta u svim mestima i generalnog štrajka kojim je obustavljeno i dopremanje hrane i goriva.

Kralj Gjanendra je u februaru prošle godine smenio vladu i preuzeo svu vlast u zemlji, obećavši da će uništiti desetogodišnju maoističku pobunu, u kojoj je poginulo preko 13.000 ljudi. Kralj je predložio održavanje izbora u aprilu, ali njegovi politički protivnici smatraju da mu se ne može verovati i da odmah treba da preda vlast vladi narodnog jedinstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: