(Ne)pozvana četvorka

Burne reakcije u Pogorici izaziva pitanje na čiji je poziv u Ameriku otputovala takozvana "alternativna četvorka".

Izvor: B92

Petak, 21.04.2006.

13:41

Default images

Odlazak opozicionih lidera u SAD rezultat je dugotrajnih kontakata sa zvaničnicima te zemlje, ali nije bilo posebnih poziva, niti se to danas u diplomatskim krugovima na taj način radi, kaže predsednik opozicione Narodne stranke Predrag Popović.

"Obavili smo dobar posao, ali način na koji je to propraćeno u Crnoj Gori je neverovatan. Svi se bave ovom posetom uz sijaset falsifikata i neistina, delimično instrumentalizovano i od strane crnogorskih predstavnika u Vašingtonu. Morali smo da crvenimo zbog tog odnosa prema našoj poseti."

Crnogorska opozicija je, kaže Popović, u Nacionalnom demokratskom institutu razgovarala sa direktorom i program menadžerom za istočnu Evropu i starijim direktorom za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

"Predmet naših razgovora je referendumski proces koji je u toku i problemi koji se očekuju, sa kojima smo upoznali naše sagovornike, a koji dovode u pitanje legitimitet tog procesa. Veoma je važno da smo mi objasnili da je glavna stvar demokratizacija Crne Gore i ono što sledi posle referenduma." 

Podgoričke Vijesti tvrde da je Ambasada SCG u Vašingtonu tražila od Stejt departamenta da se organizuje sastanak četvorke sa pomoćnikom državnog sekretara Danijelom Fridom. Televizija Crne Gore, međutim, navodi da je posetu organizovao Nebojša Vujović, za koga kažu da je nekada bio blizak Slobodanu Miloševiću, a sada premijeru Srbije Vojislavu Koštunici.

Referendum: EU nije oduševljena

Independent piše da Evropska unija nije oduševljena situacijom u vezi sa referendumom u Crnoj Gori. List navodi da Brisel nije nimalo oduševljen situacijom jer se još nije potpuno pomirio s perspektivom nezavisnog Kosova, a sada je suočen s mogućnošću stvaranja ne jedne, već dve male i siromašne zemlje. List prenosi i reči ministra inostranih poslova Crne Gore Miodraga Vlahovića da EU želi da Srbiji pruži nekakvu kompenzaciju za verovatan gubitak Kosova time što Crnoj Gori gleda da što više oteža rascep sa Srbijom.

"Mi smo taoci Srbije. Svi na Balkanu su taoci Srbije", rekao je Vlahović, prenosi list i dodaje da je blok koji se zalaže za nezavisnost besan i zbog toga što je Srbija pod Slobodanom Miloševićem uvukla Crnu Goru u rat protiv Hrvatske. List navodi da se u Srbiji tvrdi da za tako nešto nije bilo potrebno mnogo ubeđivanja, a podseća i na aferu sa snimkom i računom za struju.

GZP napustila još tri člana

Koordinator Odbora za telekomunikacije Predrag Boljević i koordinatori tima za poljoprivredu u toj organizaciji Željko Vidaković i Ratko Vujošević navode da su izašli iz članstva iz istih razloga iz kojih je ostavku na funkciju predsednika Upravnog odbora te organizacije prošle sedmice podneo Svetozar Jovićević.

Oni nisu saglasni sa stavom rukovodstva GZP, pre svih izvršnog direktora Nebojše Medojevića, kada je reč o pitanju suverenosti Crne Gore.

Medojević je za podgorički radio Antena M ocenio da Boljević, Vidaković i Vujošević nisu mogli da izdrže pritiske kojima su u ovom trenutku izloženi ljudi iz GZP, od vlasti, policije i interesnih struktura. Pomenuta trojica odbacila su te tvrdnje.

ZSD: Popravnog ispita neće biti

Zajednica sandžačke dijaspore saopštila je da u većim gradovima zapadne Evrope ovih dana boravi delegacija na čelu sa Abidom Crnovršaninom, poverenikom Vlade Republike Crne Gore. Njegov zadatak je da motiviše Bošnjake u dijaspori da izađu na referendum i glasaju za nezavisnu i suverenu Crnu Goru.

"Sandžak je teritorija koja kao posebnost ima istorijsko pravo na postojanje a što ima svoje realne šanse u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore. Ta posebnost je trebala biti garant opstanka bošnjačkog nacionalnog korpusa kao zajednice koja je već dugi niz godina u raznim periodima izložena nerazumevanjima i pritiscima države. Zato smatramo da je pre zakazanog referenduma trebalo poraditi na rešenju sandžačkog pitanja i rešenju bošnjačkog pitanja u SCG", piše u saopštenju.

ZSD navodi da u slučaju odlaska Crne Gore Sandžak se deli na dva dela i popravnog ispita neće biti i da smatra veoma bitnim da Bošnjaci u Crnoj Gori, i posebno oni u južnom Sandžaku, budu svesni te činjenice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: