Slovenija: Ogorčeni veterani

Veterani slovenačkog rata za osamostaljenje ogorčeni i traže snimanje dokumentarne emisije o događajima na Holmecu.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2006.

13:31

Default images

"Veterani rata za Sloveniju, a naročito mi koji smo tokom rata za osamostaljenje delovali u Koruškoj, u poslednje vreme sa ogorčenjem pratimo nove pokušaje diskreditacije našeg osamostaljenja i svih koji su za to rizikovali živote, a neki među nama su život za to i dali domovini", saopštili su veterani slovenačkog rata za osamostaljenje.

Veterani dodaju da su začuđeni ponovnim oživljavanjem afera i izmišljotina o vojnim zlodelima koja su se navodno desila u borbama za granični prelaz Holmec 1991. Slovenački veterani navode da ih čude dešavanja tokom ovog meseca i prizeman pokušaj omalovažavanja uloge slovenačkih osamosvojitelja koji dolaze od predsednice Helsinškog monitora Slovenije i srpskih medija, pa i slovenačkih medija.

Zbog svega toga slovenački veterani su u četvrtak slovenačkoj nacionalnoj televiziji poslali inicijativu za snimanje dokumentarne emisije o događajima na Holmecu. Veterani su ubeđeni da bi takvom emisijom, koja bi kritički i profesionalno ocenila tadašnja dešavanja i koja bi uključila verodostojna svedočenja učesnika sukoba, jednom za uvek mogla da budu zatvorena usta svima koji uprno izmišljaju priče o vojnim zločinima i blate slovenački rat za osamostaljenje, a time i ugled Slovenije.

Veterani smatraju da ima dovoljno dokaznog materijala i svedoka iz redova obe sukobljene strane koji bi mogli da pomognu da se objektivno prikažu događaji na Holmecu.

Slovenački veterani se protive nekritičnom preuzimanju izjava datih srpskim medijima i nastupima predsednice Helsinškog monitora Slovenije Neve Miklavčič-Predan i smatraju da se ne čuje dovoljno njihov glas i glas onih koji su neposredno prisustvovali događajima na Holmecu. Oni dodaju da je poslednjim događajima podlegla i nacionalna TV Slovenija i smatraju da je to nedopustivo i u suprotnosti s novinarskim kodeksom i moralnim merilima, za B92 javlja Jelica Greganović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: