Ubrzo o viznim olakšicama

U Briselu će krajem meseca početi preliminarni razgovori o viznim olakšicama za pojedine grupe građana, izjavio Miroljub Labus.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2006.

16:19

Default images

Vizni režim je, da podsetimo, trebalo da bude jedna od tema na trećoj rundi pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, koja je početkom aprila održana u Beogradu. Ta tema je zbog nesaradnje s Haškim tribunalom odložena za narednu rundu, zakazanu za početak idućeg meseca.

Činjenica da delegacija SCG uskoro putuje u Brisel na preliminarne pregovore o viznom olakšicama ukazuje na to da je Evropska komisija ozbiljno shvatila obećanje premijera Vojislava Koštunice, da će saradnja sa Hagom biti ispunjena pre nastavka pregovora.

Predstavnik Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras izjavio je gostujući u emisiji "Proces TV" da pregovori tehnički dobro napreduju, ali da Evropska komisija ne dovodi u pitanje prekid pregovora ukoliko premijer ne ispuni obećanje: "Zaista verujem da će upravo to naše međusobno poverenje koje smo izgradili biti ojačano činjenicama, razvojem događaja i da će nam omogućiti da zaista okrenemo tu stranicu, da krenemo napred i da izbegnemo usporenje ove pozitivne dinamike ili njen prekid. Mislim da je politika uslovnosti veoma jasna. Naša politika kad je reč o uslovu saradnje sa Hagom je jasna i ona se ne može menjati. Komisija je to naglasila i mogu samo da se nadam da ćemo okrenuti tu stranicu i da neće doći do prekida.”

Potpredsednik Vlade i šef delegacije Srbije za pregovore sa Evropskom unijom Miroljub Labus nije međutim, gostujući u Kažiprstu Radija B92, mogao da kaže da li će saradnja sa Hagom biti završena do kraja aprila. On kaže da, kad su u pitanju vizne olakšice, ne postoje ni tehničke ni finansijske prepreke, ali da pojedine zemlje evropske unije ne pristaju na tu vrstu otvaranja granica, pod izgovorom da se plaše za bezbednosnu situaciju.

Labus veruje da se zapravo radi o nedostatku političke volje: "Svi meni u Evropi govore da je to više bezbednosno nego političko pitanje, ali ja uošte nisam ubeđen u to. Ja njima kažem da im ne verujem nego da je političko pitanje, pre svega. I ako postoji politička volja i to je činjenica i niko ne može da me razuveri, bez obzira na Madrid i sve ostalo, ako postoji politička volja onda se to pitanje mnogo lakše rešava. Ta volja danas ne postoji i da se ne zavaravamo, ona ne postoji i to je pokazatelj kako se naše akcije kotiraju u Briselu. Ja verujem da sutra mogu mnogo bolje da se kotiraju ukoliko imamo punu saradnju sa Haškim tribunalom, do tada naše akcije se slabo kotiraju. Što god mi radimo da to porpavimo, mi možemo donekle da popravimo i sa zaista dobrim profesionalnim nastupom i odličnim pregovorima mi smo podighli vrednost naših akcija ali do određenog nivoai taj nivo nije dovoljan da izdejstvujemo ukidanje viza.“  

Labus veruje da će, ukoliko Mladić do kraja meseca bude izručen Hagu, u julu biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Predstavnik Evropske komisije Žozep Ljoveras ne deli, međutim, Labusov optimizam. Ljoveras je rekao da će pregovori i najboljem slučaju biti završeni na jesen ove godine, najverovatnije u novembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: