Opasne materije u Dunavu

Opasne hemijske materije iz fabrike za mešanje i pakovanje đubriva u Bačkoj Palanci dospele su u Dunav, saznaje Radio 021.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2006.

13:35

Default images

Prema rečina Krstana Pejića iz Društva za zaštitu životne sredine Tikvara, materije su dospele u Dunav prilikom istovara. Hemijske komponente koje se transportuju Dunavom do fabrike veoma su otrovne. To su kalijum hlorid, monoamonijumfosfat, urea i druge, kaže Pejić. On dodaje da se one, prilikom istovara, bagerom presipaju u halu i da tom prilikom dolazi do rasipanja dve tone ovih supstanci dnevno.

Pejić kaže da nije ugrožena samo Bačka Palanka, već sva mesta koja se nalaze u blizini. Prema njegovim rečima najugroženiji je Novi Sad, jer se nalazi nizvodno od Bačke Palanke.On dodaje i da će Štrand, poznato novosadsko kupalište, najverovatnije biti zatvoreno zbog zagađenosti Dunava. Dodatnu opasnost predstavlja i visok nivo Dunava, jer je ova fabrika izgrađena na reci u nebranjenoj zoni od poplava.

Do ovog trenutka Radio 021 nije uspeo da dobije informacije pokrajinskog ministarstava za zaštitu životne sredine i održivi razvoj o opasnosti koja preti Novom Sadu. Pomoćnik pokrajinskog ministra za zdravstvo Predrag Drapšin, kaže da opasnosti od zagađenja vode za piće nema, jer se voda za piće ne uzima iz Dunava, nego iz bunara koji su na dubini od preko 200 metara. Drapšin kaže da se voda za piće u Novom Sadu redovno kontroliše i da se dnevno obavi analiza oko 50 uzoraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: