Kuršumlijska noć posle sedam godina

Oficir Svetozar Kovačević priseća se prve noći NATO agresije, kada je jedini preživeo napad na sklonište u Kuršumliji.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2006.

15:01

Default images

Kuršumlija je bila među prvim gradovima u Srbiji koji su bombardovani. Prve rakete tomahavk pogodile su atomsko sklonište u tamošnjoj kasarni vojske, u kojoj se u tom trenutku nalazilo deset oficira. Njih devet je poginulo, a jedini preživeli je rezervni oficir Svetozar Kovačević iz Prokuplja, koji je pukom srećom ostao živ.

''Na dužnosti sam bio 24. marta 1999. godine u Kuršumliji. Kao i obično kada je vreme uzbune, mi smo pošli u sklonište, koje je u sastavu komande. Posle tri minuta nastala je strahovito jaka detonacija i svima nam je bilo jasno da je to bomba koja je bila namenjena skloništu u Kuršumliji. Drugovi moji su uspeli da me izvuku iz kablova, armature, gde sam ja bio zaglavljen'', priseća se Kovačević.

Kovačević kaže da je bio praktično prvi ranjenik koji je smešten u nišku vojnu bolnicu. Kako navodi, on je u vojnu bolnicu primljen sa teškim telesnim povredama, a od posledica ranjavanja nisu ga prepoznali ni najblizi rođaci.

''Možete da shvatite kako sam ja izgledao kada je u sobi gde sam ležao ušao moj rođeni stric i pita mene gde može da me nađe. Možete shvatiti kakav sam ja bio. Izgoreo sam, otekao, bio sam crn. Imao sam povredu glave, onda butne kosti, odnesen mi je bio mišić kompletno, samo se kost videla. Izgoreo je kompletan jednjak i utroba'', kaže Kovačević.

Nakon dugotrajnog lečenja Svetozar Kovačević se uspešno oporavio od zadobijenih rana. Međutim, kako kaže, najteže je podneo gubitak svojih drugova koji su stradali u skloništu u vojnoj kasarni u Kuršumliji, koju ni nakon sedam godina nije mogao ponovo da obiđe.

''Najteže mi je bilo kada sam prvi put saznao ko je sve poginuo, svih devet, ja sam bio deseti, samo sam ja jedini ostao živ. To mi je najteži trenutak u životu. Pokušavao sam nekoliko puta da uđem sklonište. Pođem sa tom namerom i onda počnu da mi se znoje ruke kada priđem blizu i stvarno nisam mogao. Nisam imao srca da ponovo tu uđem“, kaže Svetozar Kovačević.

Inače, tokom dva i po meseca bombardovanja Kuršumlija je bila gotovo neprekidno pod vazdušnim napadima, u kojima je stradalo više desetina civila, vojnika i policajaca, a sam grad i okolna mesta su doživela teška razaranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: