SCG u iščekivanju odluka EU i SAD

Ako ne izruči Ratka Mladića Hagu ili bar ne podnese opipljive dokaze da sve čini, Beograd može da bude suočen sa posledicama.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2006.

12:04

Default images

To bi bila suspenzija pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji i zamrzavanje finansijske pomoći SAD. Takve poruke sinhronizovano ovih dana stižu sa raznih nivoa iz Brisela i Vašingtona, uz obavezna uveravanja i EU i SAD da podržavaju Srbiju i Crnu Goru na putu ka evroatalantskim integracijama, ali pod uslovom da ispuni svoje međunarodne obaveze.

Ni Brisel ni Vašington ne pominju nikakve rokove, ali je jasno da će se ovih dana, najkasnije početkom aprila, odlučivati da li će ta podrška ostati i biti čak i pojačana ili će biti uskraćena.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte dolazi 29. marta u radnu posetu Beogradu, a dva dana kasnije o nivou saradnje SCG sa Tribunalom obavestiće zvaničnike EU u Briselu. Naredni sastanak unapređenog stalnog dijaloga SCG sa Evropskom komisijom zakazan je za 3. i 4. april u Podgorici i Beogradu i taj sastanak će biti održan, ali za zvaničnu aprilsku rundu pregovora nema nikakve potvrde iz Brisela, što znači da se čeka izveštaj Karle del Ponte.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević kaže da je naredna zvanična runda pregovora o pridruživanju pod "velikim znakom pitanja" zbog problema u saradnji sa Hagom. Potpredsednik Vlade Srbije i šef tima za pregovore sa EU Miroljub Labus izjavio je 20. marta da očekuje "nastavak pregovora sa pola gasa".

Upozorava i Vašington

Bela kuæa èeka razvoj situacije
Iz Vašingtona, kao i prethodnih godina u ovo vreme, zvaničnici podsećaju da je 31. maj rok kada Kongres SAD mora da donese odluku o sertifikaciji pomoći Srbiji iz budžeta za ovu godinu, što je direktno vezano za saradnju s Tribunalom.

Zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Rozmari Dikarlo izjavila je ovih dana da Vašington mora da proceni šta su vlasti u Srbiji do tog datuma uradile na planu saradnje s Tribunalom, uključujući i izručenje Mladića. "Ako to ne bude slučaj, moraćemo da zadržimo oko 10 odsto tih sredstava koje smo odvojili za centralnu vladu. Znate da EU razmatra mogućnost obustave pregovora o stabilizaciji i pridruživanju", rekla je Dikarlova.

Savetnik Komisije za evropsku bezbednost i saradnju u Predstavničkom domu američkog kongresa Robert Hend izjavio je takođe ovih dana da će se, u slučaju da SCG veoma brzo ne ostvari potpunu saradnju s Hagom, pogoršati njena evroatlantska budućnost i izgledi da nastavi da prima ekonomsku pomoć od SAD.

"EU gubi strpljenje, Vašington je takođe veoma frustriran", izjavio je Hend i precizirao da Kongres upravo razmatra odobravanje budžetskih sredstava za pomoć SCG, a u tom kontekstu su "pokrenuta i nastojanja da se ta ekonomska pomoć ponovo uslovi".

Ambasador SAD Majkl Polt podsetio je ovih dana da su svi rokovi za izručenje Ratka Mladića prošli i da je americki zahtev da srpska vlada učestvuje u pronalaženju i izručenju Mladića.

Prošle godine u januaru, američka pomoć SCG bila je suspendovana posle zaključka tadašnjeg državnog sekretara Kolina Pauela u martu 2004. godine da Beograd ne sarađuje sa Međunarodnim sudom u Hagu. Ta pomoć (10 miliona dolara) je odmrznuta u junu, pošto je u međuvremenu u Hag prebačeno 12 haških optuženika.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u nedavnom intervjuu za RTS da su sve državne institucije saglasne da je saradnja s Haškim tribunalom neophodna, ali je i upozorio na moguće posledice neispunjavanja obaveza prema tom sudu. "U politici nema milosti i moramo da budemo pripremljeni za najteže okolnosti", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: