Klizišta i dalje aktivna

Vlada Srbije odobrila je interventnu pomoć od 370 miliona dinara za područja ugrožena klizištima. Gradnja novih kuća od ponedeljka.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2006.

11:44

Default images

Radnici Elektromreže Srbije fiksirali su dalekovodni stub u beogradskoj opštini Voždovac, koji se juče nakrivio zbog klizišta, nakon čega je dalekovod ponovo je uključen. Iako je klizište još uvek aktivno, gradski arhitekta Đorđe Bobić kaže za B92 da je situacija pod kontrolom i da će klizište u narednih nekoliko dana biti sanirano.

On kaže da su, od stotinak potencijalnih klizišta u Beogradu, samo tri ili četiri aktivna. Najkritičnija su klizišta u Resniku i Umki, koja bi u toku godine trebalo da budu sanirana, tvrdi Bobić: "Resnik je veoma kritičan. Mi sada radimo jedan vrlo ozbiljan elaborat za sanaciju tog klizišta jer to klizište nije neprijatno samo zbog stanovnika već i zbog jednog vodovodnog kanala koji prolazi ispod tog klizišta i koji može potencijalno biti ugrožen. Veći problem je Umka, klizište Duboka, na obali Save. To je jedno od najvećih evropskih klizišta. Tamo imamo stotinak kuća, koje su u potencijalnoj opasnosti. To klizište je vezano i za autoput Južni Jadran, pa će veravatno kroz tu akciju i to klizište biti definitvno sanirano.“

Povećan broj ugroženih domaćinstava

U Kolubarskom okrugu povećava se broj domaćinstava ugroženih klizištima, a samo u toku dana je stiglo 50 novih prijava. Na području opštine Valjevo već je iseljeno 16 porodica, čije su kuće srušene ili su pred rušenjem. Putna i električna mreža ugrožena i je u opštini Koceljeva gde je registrovanano 114 klizišta, zbog čega je i u toj opštini proglašeno stanje elementarne nepogode. U Užicu se šteta procenjuje na 50 miliona dinara.

U Opštinama srednjeg Polimlja najteža situcija je u Priboju i Prijepolju, a jutros je Komitetu za elementarne nepogode Vlade Srbije upućen zahtev za pomoć, javlja dopisnik B92 Muharem Mutabdžija: "Na području Pribojske opštine klizištima je direktno ugroženo šestdomaćinstava, a potencijalna opasnost preti velikom broju gradskih i prigradskih naselja. Evidentirano je ukupno 20 klizišta koja su aktivirale obilne padavine, a proradiloje ponovo i klizipte Glišina voda koje ugrožava deo Barske pruge. Vodostaj Lima je i dalje u blagom porastu a ukoliko se podzemne vode ne povuku u toku vikenda u pitanje se  dovodi i nastava u OŠ Boško Buha u Ivanju, koja ima oko 400 đaka. Globalna procena dosadašnjih šteta u opštini Prijepolje izazvanih poplavama i klizištima je preko 50 miliona dinara."

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić kaže da je Vlada za sanaciju klizišta i izgradnju porušenih kuća izdvojila oko 370 miliona dinara i dodaje da će biti obezbeđeno još sredstava. Izgradnja novih kuća počinje u ponedeljak ujutro, kaže Ilić: "Projekti se danas završavaju, privode kraju. CIP je ispitao ta područja da nema klizišta eventualnih koji bi kasnije nastupili i dao nam sertifikat da su područja bezbedna  na tim lokacijama. Znači u ponedeljak u 10 sati u Bogdanju kod Trstenika i na potkopaoničkim selima počinje izgradnja novih kuća. Ja očekujem da će za 100 dana da će te kuće koje su porušene biti izgrađene." 

Pored klizišta, veliki problem u Srbiji stvara i porast vodostaja. U Tamnavi su se izlile reke Ub, Tamnava i Gračica a načelnik okružnog štaba Civilne zaštite Milan Mihailović rekao je da je uvedena vanredna odbrana od poplava u celom okrugu kako bi se predupredile posledice topljenja snega narednih dana.

U Koceljevi registrovana nova kližišta

Na teritoriji opštine Koceljeva registrovanano je 114 klizišta na kojima je potpuno uništeno sedam domaćinstava i 80 ugroženo, a klizišta i dalje ugrožavaju putnu i električnu mrežu.

"Svi putni pravci su ugoženi klizištima, a najteža situacija je na lokalnim i nekategorisanim putevima. U desetak sela putna mreža je potpuno uništena, a kritično je i sa električnom mrežom na kojoj su registrovana čak 22 ugrožena objekta", rekao je predsednik te opštine Veroljub Matić agenciji Beta.

Prema prvim procenama, šteta izazvana klizištima je oko 300 miliona dinara, a do juče je bilo registrovano sto klizišta. Opština Koceljeva odlukom republičke vlade dobiće pomoć za saniranje posledica elementarne nepogode u iznosu od pet miliona dinara.

Predsednik opštine Koceljeva Veroljub Matić proglasio je danas stanje elementarne nepogode na teritoriji te opštine zbog pojave klizišta i odrona, a uvedene su i mere vanredne odbrane od poplava.

Poplave u Požegi, nova klizišta u Užicu

Oko 1.500 hektara plodnog zemljištva u opštini Požega poplavljeno je zbog izlivanja reka Zapadna Morava i Skrapež, rečeno je danas u Opštinskom štabu civilne zaštite. Najkritičnije je u selima Gorobilje i Prijanovići gde je voda poplavila pet kuća, a ugroženo je i oko 30 domaćinstava u šest sela u tom kraju. Zbog poplave koju je izazvalo izlivanje Morave u požeškoj opštini i Bjelice u Lučanima, od juče je u prekidu putnički saobraćaj na liniji Požega-Prilipac-Lučani.

Prema poslednjim merenjima, vodostaj Morave je u stagnaciji, dok vodostaj Skrapeža opada, kažu u požeškom štabu. U opštini Požega registrovano je 70 klizišta. U selu Glumač jedna kuća je iseljena zbog nemogućnosti sanacije, a dodatne probleme uzrokovao je i zemljotres. Opštinskom štabu za borbu protiv bujičnih poplava i kližista u Užicu prijavljeno je 60 kližišta na gradskom i seoskom području opštine, šteta se procenjuje na 50 miliona dinara, a u dva slučaja iseljena su domaćinstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: