Odluka Suda BiH krajem marta

List Danas piše o toku tužbe za genocid biH protiv SCG, u iščekivanju odluke Ustavnog suda BiH o ustavnosti tužbe.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2006.

09:16

Default images

Sadik Ahmetović, potpredsednik SDA i poslanik Skupštine Republike Srpske, navodi da je Momčilo Krajišnik imao pravo i priliku 1996. godine da ospori tužbu jer je bio učesnik u kreiranju i pregovaranju o Dejtonskom sporazuma, ali nije ništa učinio.

"Ne vjerujem da, s obzirom na njegovu političku vještinu, nije znao kako osporiti ovu tužbu. Vjerujem da je Krajišnik, u tom vremenu kada su bili narušeni odnosi između Slobodana Miloševića i RS zbog sankcija, htio da namjernim nezaustavljanjem procedure tužbe, ucjeni režim Miloševića”, kaže Ahmetović.

Podsjećajući da je tužbu podnijela bivša Republika BiH u martu 1993. godine, i to bez saglasnosti i obaveštavanja predstavnika iz reda srpskog naroda, kao konstitutivnog, Borislav Paravac, član Predsedništva BiH, tvrdi da je "grubo prekršen Ustav BiH i ignorisana volja srpskog naroda i narušen princip ravnopravnosti jednakopravnih naroda".

Govoreći o dopuni tužbe 1998. godine, Paravac je istakao da je i tada osporen legitimitet jednog dijela BIH, odnosno Republike Srpske, te da, tvrdi on, BIH u političkom pogledu tuži samu sebe zbog navoda "da je RS nastala genocidom i etničkim čišćenjem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: