Hapšenja demonstranata u Belorusiji

Policija uhapsila jutros 200 demonstranata opozicije a večeras sprečava dolazak građana na trg, EU uvela sankcije Belorusiji.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2006.

09:05

Default images

Beloruska policija večeras sprečava svako okupljanje na centralnom trgu u Minsku, dok je tokom dana hapsila sve sumnjive osobe koje su se nalazile na centralnom trgu Oktobar. Specijalci u punoj opremi za razbijanje demonstracija, primoravaju sve koji dođu na trg, da se udalje.

Policija je ranije danas privela i tukla dvojicu Poljaka, jednog diplomatu i jednu novinarku. Takođe, specijalni izveštač francuskog lista "Liberasion" danas je na kratko privedena u policijsku stanicu.

Glavni opozicioni kandidat na izborima Aleksandar Milinkevič, koji je jutros otišao do zatvora u kojem se nalaze privedeni demonstranti, ponovio je poziv za sutrašnje demonstracije.

Policija je uhapsila oko 200 demonstranata u jutrošnjoj raciji u centru Minska i time prekinula višednevne proteste zbog ponovnog izbora predsednika Aleksandra Lukašenka. Protesti, do sada nikada viđeni u toj strogo kontrolisanoj bivšoj sovjetskoj državi, počeli su u nedelju, a demonstranti tvrde da su predsednički izbori, na kojima je Lukašenko dobio treći mandat, bili namešteni.

Desetine policajaca u opremi za rasturanje nereda i pendrecima okružili su jutros demonstrante, okupljene u šatoru na Oktobarskom trgu u centru grada. Demonstranti su uterani u kamione i prebačeni u zatvor. Oko desetak demonstranata nasilno je uklonjeno sa trga, dok su ostali bez otpora ušli u kamione.

"Vlasti samo znaju jezik sile", rekao je novinarima lider opozicije Aleksander Milinkjevič. Lukašenko je na prošlonedeljnim izborima osvojio 83 odsto glasova, a Milinkjevič oko šest. Iako Lukašenka zapad smatra autokratom, on je dosta popularan među Belorusima, jer je obezbedio relativnu političku i ekonomsku stabilnost u zemlji.

EU uvodi sankcije Lukašenku

Lideri Evropske unije odlučili su da uvedu sankcije beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku, izjavila je austrijska ministarka spoljnih poslova Ursula Plasnik. U svojstvu predsedavajućeg EU, Plasnikova je rekla da je 25 lidera Unije "odlučilo da preduzme restriktivne mere protiv osoba koje su politički i administrativno odgovorne za kršenje međunarodnih izbornih standarda, uključujući predsednika Lukašenka".

Austrijska ministarka je pozvala beloruske vlasti da se suzdrže od svake dalje akcije protiv demonstranata, koji protestuju jer smatraju da predsednički izbori u toj zemlji, na kojima je Lukašenko osvojio još jedan mandat, nisu bili pošteni ni demokratski.

Plasnikova nije prenela više detalja, ali su zvaničnici EU najavili da se razmatraju mogućnosti zabrane ulazaka u zemlje Unije i zamrzavanja imovine osoba koje su umešane u izbornu prevaru, bez ikakvih ekonomskih sankcija protiv same Belorusije. Prethodno je Evropska unija pozvala je beloruske vlasti da oslobode osobe uhapšene tokom protekle noći u Minsku i da poštuju pravo na slobodno okupljanje.

Predsedavajući OEBS-a, belgijski šef diplomatije Karel de Guht, takođe je apelovao na beloruske vlasti da "odmah prestanu s progonom opozicije" i da "oslobode uhapšene". "To je poslednja diktatura u Evropi. Moramo da zauzmemo čvrst stav", ocenio je švedski premijer Joran Peršon. "Treba da razmotrimo svoje odnose s Belorusijom, ali i s Rusijom", dodao je.

Luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn složio se da EU treba da bude "čvrsta", ali i da "razgovara sa svojim ruskim prijateljima, što je najvažnije".

U nacrtu zaključaka, napisanom pre današnjeg rasturanja demonstranata u Minsku, navodi se da su lideri EU "odlučni da donesu oštre mere protiv osoba odgovornih na političkom i administrativnom nivou za kršenje međunarodnih izbornih standarda". "Na kontinentu na kome su društva otvorena i demokratska, Belorusija je tužan izuzetak", dodaju ministri EU.

Uz mere koje su na snazi, kojima se visokim beloruskim zvaničnicima osumnjičenim za umešanost u nestanke protivnika režima ili prevare na referendumu 2004. godine zabranjuje ulazak u EU, 25-člani blok je obećao da će usvojiti i dodatne kojima bi ulaz u Uniju mogao biti zabranjen i drugim funkcionerima, a njihova novčana sredstva zamrznuta.

Rusija: OEBS podsticao tenzije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je OEBS da je podsticao tenzije tokom kampanje za predsedničke izbore u Belorusiji. Izjava Lavrova je prvi zvanični komentar Moskve nakon što je beloruska policija jutros rasturila demonstrante okupljene na centralnom trgu u Minsku.

"Davno pre izbora, OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava saopštila je da će (izbori) biti nelegitimni i bili su prilično pristrasni u svojim komentarima o njihovom napretku i rezultatima, čime su igrali ulogu podstrekača", rekao je Lavrov, a preneo Interfaks.

Posmatračka misija OEBS-a saopštila je da prošlonedeljni izbori u Belorusiji nisu bili u skladu sa standardima o slobodnom i fer glasanju. "Arbitarna upotreba državne moći i rasprostranjena hapšenja pokazuju nepoštovanje osnovnih prava i sloboda okupljanja, udruživanja i izražavanja", saopštio je OEBS.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je u ponedeljak Lukašensku na ponovnom izboru i rekao da će izbor Belorusa pomoći u jačanju bilateralnih integracija. Dve zemlje potpisale su sporazum 1996. godine o bliskim političkim, ekonomskim i vojnim vezama i mogućem ujedinjenju.

Ujedinjenje je odlagano godinama i bilateralni odnosi bili su često obeleženi sitnim čarkama. Stav Kremlja prema Lukašensku se, međutim, brzo promenio kada je prozapadno orijentisani Viktor Juščenko pobedio na predsedničkim izborima u Ukrajini 2004.

I SAD uvode sankcije

SAD su odlučile da uvedu sankcije Belorusiji zbog gušenja političkog protesta posle predsedničkih izbora koje je Bela kuća ocenila kao farsu, izjavio je portparol Bele kuće Skot Meklilen. Portparol Bele kuće rekao je da će Vašington delovati u skladu sa EU i da će uvesti ciljana ograničenja putovanja i finansijske sankcije protiv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i drugih.

"Tražimo od svih članica međunarodne zajednice da zahtevaju od vlasti Belorusije da poštuju prava svojih državljana na izražavanje mišljenja mirnim putem i da osude svako nasilje", rekao je Meklilen.

Meklilen je izjavio da SAD oštro osuđuju akcije beloruskih snaga bezbednosti čiji su pripadnici hvatali i privodili građane koji su demonstrirali protiveći se rezultatima predsedničkih izbora. "SAD pozivaju vlasti Belorusije da oslobode bez odlaganja stotine građana koji su privedeni ne samo u poslednja 24 časa, već poslednjih dana i sedmica samo zbog toga što su izražavali svoje političko mišljenje", objasnio je Meklilen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: