Politika: Mladić napustio Srbiju?

List piše da postoje indicije da je Ratko Mladić napustio Srbiju i navodi da je nevoljno 2002. napustio vojne objekte.

Izvor: B92, Beta

Petak, 24.03.2006.

09:02

Default images

Istražni organi Srbije ne znaju gde je boravio haški optuženik posle juna 2002. godine, ali postoje neke indicije da je napustio zemlju, piše "Politika", pozivajući se na izvore bliske istrazi. Sagovornik tog lista navodi da je Mladić "konačno bio prisiljen" da napusti vojne objekte u junu 2002. godine, kada je otišao iz objekta Stragari, ispod Rudnika, kod Gornjeg Milanovca.

"Šta se od tada desilo nije poznato, čini nam se da je brzo konsolidovao svoje redove i ima nekih indicija da je napustio zemlju", navodi izvor lista.

Takođe se navodi da su istražni organi Srbije obavili u prethodnih mesec dana više od 20 informativnih razgovora sa pripadnicima Vojske SCG, koji su 2001. i 2002. godine bili u kontaktu sa Ratkom Mladićem, a da je jedan od razgovora obavljen i sa pripadnikom vojske Branislavom Puhalom.

Za Puhala, koji je u medijima označavan kao lični Mladićev telohranitelj, sagovornik lista naveo je da je utvrđeno da on poslednjih godina nije bio u kontaktu s Mladićem i da nije bilo razloga da bude uhapšen. List navodi da "Drinska grupa", koju je Vladimir Beba Popović pominjao u emisiji Insajder B92, a koja je zapravo matična organizacija Mladićevih telohranitelja, broji 1.500 ljudi.

Navodi se da su razgovori obavljani uglavnom sa ljudima koji su pričali sa Mladićem dok je boravio u vojnim objektima u Srbiji. "Ono što je nesumnjivo utvrđeno jeste da su pripadnici Vojske SCG imali velike probleme sa isterivanjem Mladića iz kasarni", rekao je izvor tog lista.

On je, kako se dodaje, naveo da su prvi problemi s Mladićem nastali kada je 11. aprila 2002. godine donet Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom. "Pravi incidenti počeli su kada je 15. maja iste godine raspisana poternica za njim. Vojska je htela da ga prinudno iseli iz kasarni, ali on to nije hteo. Bilo je i pretrnji da će doći do oružanih sukoba ako pripadnici Vojske SCG pokušaju da mu otkažu gostoprimstvo", navodi izvor lista.

Dodaje i da je "Mladić bio u teškom psihičkom stanju zbog neizvesne budućnosti i zbog zaštite koja mu je u tom trenutku bila preko potrebna", a da je u junu 2002. godine napustio vojne objekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: