Bušković pušten, trojica zadržana

Četiri osobe iz filma o navodnoj kupovini glasova saslušane danas u podgoričkoj policiji, krivična prijava protiv trojice.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2006.

07:20

Default images

Crnogorska policija zadržala je večeras u pritvoru, posle saslušanja, trojicu aktera filma o navodnoj kupovini glasova: Vasilija Mijovića, suspendovanog pripadnika državne bezbednosti, i Ivana Ivanovića i Ranka Vučinića, aktiviste DPS-a iz Podgorice. TV Crne Gore je, pozivajući se na podgorički Centar bezbednosti, javila da su osumnjičeni za krivično delo "povreda slobode pri glasanju".

Četvrti akter tajno snimljenog materijala, Mašan Bušković, koga su pritvoreni Ivanović i Vučinić ubeđivali da glasa za suverenu Crnu Goru, nudeći mu u zamenu plaćanje računa za struju, pušten je kući posle višečasovnog saslušanja u policiji, saznaje agencija Beta.

Crnogorska policija je danas pretresla kuću majke Vasilija Mijovića, jednog od aktera snimka o navodnoj kupovini glasova, izjavio je advokat Zoran Piperović, koji zastupa tog bivšeg službenika tajne policije.

Nakon prikazanog snimka, u opozicionim partijama su odbacili tvrdnje da se radi o nameštaljci, već o autentičnom događaju u kome su učestvovali predstavnici vlasti. Vladajuća DPS je poručila građanima da znaju u kojoj bu državi živeli da kojim slučajem na vlast dođu saradnici i poslušnici kontraobaveštajnih i ostalih tajnih službi koje sedište imaju van Crne Gore.

Predsednik Crne Gore Filip Fujanović nije želeo da komentariše tajni snimak: "Sama činjenica da je državni tužilac očigledno vršeći svoju dužnost reagovao u odnosu na ono što je podneta prijava obavezuje me da poštujući nadležnost držanog tužioca prepustim sudu i tužilaštvo da saopšti ono što je njihovo viđenje. Uveren sam da će naša kampanja biti demokratska."

Pravnici, krivičari i advokati u Crnoj Gori se slažu da krivično trebali da odgovaraju kako oni koji su razgovor tajno snimali, tako i oni koji su nudili Buškoviću novac za glas na referendumu.

Specijalni predstavnik Evropske nnije za crnogorski referendum Miroslav Lajčak ocenio je za B92 da pojavljivanje filma nije neočekivana: "Ovo je za mene deo referendumske kampanje, znači nije neočekivano. Međutim, nije to najbolji način vođenja te kampanje i bilo bi dobro da ovakvih pojava ima što manje ili minimalno, jer ovo je zaoštravanje atmosfere u društvu. Imamo još dva meseca do referenduma. Naravno, ako imamo neke kriminalne pojave, to treba da se rešava, ali ključno je da se ta kampanja drži u nekim okvirima."

Štab za državnu zajednicu juče je prikazao snimak u kome navodno "DPS-ovci" ubeđuju osobu jednu da glasa za nezavisnost, a snimak je u celosti preneo i RTS. 9-minutni snimak, po mišljenju mnogih, veoma podseća na snimak prikazan pred početak srpsko-hrvatskog sukoba početkom 90-ih, u kome je glavni akter bio Martin Špegelj.

Podgorički advokat Nikola Martinović izjavio je da tajno snimljeni film ne može biti dokaz na sudu. Martinović je podgoričkom Radiju Antena M kazao da dokaz "mora biti pribavljen u skladu s važećim propisom" i objasnio da, prema crnogorskim zakonima, tajno snimanje može odobriti samo sud na predlog nadležnog tužioca.

Bušković je ranije izjavio da je snimak autentičan i da sve što se vidi u tom filmu istina. "Ne znam ko je snimio naš razgovor", kazao je Bušković i dodao da su Ivan Ivanović i Ranko Vučinić tražili od njega da glasa za nezavisnu Crnu Goru i da su mu nudili novac. On je u izjavi podgoričkim medijima rekao da pretpostavlja da su razgovor snimili Ivanović i Vučinić kako bi snimak "prikazali u bazi kao dokaz da su pokušali da obave zadatak". Bošković je kazao da su njih dvojica došli s bivšim pripadnikom Agencije za nacionalnu bezabednost Vasilijem Mijovićem, koji mu je rođak i za koga je rekao da je ubeđen da nema nikakve veze s tim. "Moj obraz nije na prodaju, a oni neka objasne partijskoj centrali šta su radili u mojom kući", rekao je Bošković.

A ostali akteri snimka, na kome se navodno vidi da DPS podmićuje građane da bi glasali za nezavisnost, kažu da su žrtve manipulacije. Meštani Zete Ranko Vučinić i Ivan Ivanović, navodno aktivisti Demokratske partije socijalista, optužili su bivšeg pripadnika tajne policije Vasilija Mijovića da ih je izmanipulisao i da su oni žrtve prevare. Prema njihovoj verziji, Mijović ih je zamolio da ponude Boškoviću neophodnu pomoć i da kažu da će novac dati Vlada Crne Gore, mesna zajednica ili neka druga institucija. Oni su to i učinili, a zatim su tajno snimani materijal objavile partije koje se zalažu za očuvanje državne zajednice.

Suspendovani funkcioner crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost Vasilije Mijović, izjavio je da nema nikakve veze sa snimanjem filma u kome se vide dvojica meštana Golubovaca kako pokušavaju da podmite komšiju da bi glasa za nezavisnu Crnu Goru. Mijović, koji je prisustvovao događaju, potvrdio je autentičnost snimka i istinitost događaja, ali je naglasio da ne zna ko je snimao film, kao ni kako je snimak dospeo do bloka koji se zalaže za zajedničku državu sa Srbijom. On je rekao da ima još sličnih snimaka i najavio da će uskoro održati konferenciju za novinare na kojoj će detaljnije govoriti o tom slučaju.
Razgovor u kući Boškovića je tajno snimljen 5. marta, a deset dana ranije Ministarstvo unutrašnjih poslova je podnelo krivičnu prijavu protiv Vasilija Mijovića, tereteći ga da je falsifikovao diplomu Pravnog fakulteta u Sarajevu i na taj način ostvario radni odnos u tajnoj policiji. Mijović je saopštio da MUP na njega vrši pritisak jer se Mijović protivi razdvajanju Crne Gore i Srbije.

Inače, Mijović je početkom 90-ih bio jedan od osnivača i komandanata Crvenih beretki, koje su delovale na području Baranje. Njegovo ime se u spisima Haškog tribunala pominje u kontekstu formiranja kampova za vojnu obuku, falsifikovanja dokumenata za automobile kradene u inostranstvu, reketiranja bogatijih Srba u Baranji i sprečavanja Srba da pobegnu iz tog kraja tokom sukoba.

Bulatović: Đukanović i Marović da se izjasne o snimku

Predsednik crnogorske opozicione Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović pozvao je večeras premijera Mila Đukanovića i predsednika SCG Svetozara Marovića da se izjasne o, kako su naveli, "krađi glasova" prikazanoj na snimku koji je obelodanila opozicija.

Bulatović je, na tribini u Podgorici, kazao da ne želi da vodi blok stranaka koje se zalažu za zajedničku državu u lažirani referendum i u krađu koja će omogućiti režimu opstanak na vlasti.

Lider SNP-a je ocenio da bi zbog toga referendumski proces mogao biti "pod sumnjom" i pozvao Evropsku uniju i međunarodne organizacije da ne dozvole da državni tužilac i vlast pokušaju da uvedu Crnu Goru u rizičnu političku situaciju.

Lutovac: Unionisti otvorili intenzivnu kampanju

Jedan od učesnika u pisanju Ustavne povelje državne zajednice Zoran Lutovac kaže za B92 da ovakav film privlači pažnju građana, pa su zbog toga mediji odlučili da se time bave.

Lutovac ujedno navodi je problem međutim ukoliko se prenaglašava značaj filma, jer se onda to stavlja u politički kontekst: "Očigledno je da je ovim blok za očuvanje državne zajednice otvorio intenzivniju kampanju i da se krenulo sa željom najpre da se spreči nešto što se već danima govori, mesecima o tome da postoje pritisci, manipulacije biračkim spiskovima. Na ovaj način oni su želeli da preduprede tako nešto, a na drugoj strani da otvore tu kampanju nešto zvučnije nego što je bilo do sada."

Lutovac smatra i da je pojava filma u javnosti posledica prethodne političke akcije koja je trebala da usledi, a to je da Beograd i Podgorica razgovaraju o budućim odnosima Srbije i Crne Gore bez obzira na ishod referenduma. Prema njegovim rečima, u tom slučaju su ključne dve teme – pravila ponašanja i šta "dan posle" referenduma.

Mišović: Vojna bezbednost iza tajnog snimka

Poslednji šef Službe državne bezbednosti bivše SFRJ Petar Mišović je rekao da iza filma o navodnoj kupovini glasova za potrebe suverene Crne Gore stoji vojna bezbednost. "Nedvosmisleno se može zaključiti da iza slučaja Zeta stoje službe vojne bezbednosti", izjavio je Mišović Televizije Crne Gore.

Mišović je ocenio da tajno snimljeni film, koji je opozicija prikazala kao navodni dokaz da crnogorska vlast novcem kupuje glasove za podršku nezavisnosti, "neodoljivo podseća" na "aferu Špegelj" s početka 90-tih godina prošlog veka. Taj snimak sugerisao je da general tadašnje JNA Martin Špegelj priprema naoružavanje hrvatske vojske i time raspad zemlje.

Mišović je rekao da je film o navodnoj kupovini glasova u Zeti kod Podgorice "svojevrstan vid specijalnog rata" protiv Crne Gore.

On je doveo u vezu delovanje vojnih službi s "kabinetom Vojislava Koštunice", navodeći da su "šefovi službi bezbednosti rado vidjeni gosti u kabinetu srpskog premijera".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: