Srbija plaća dugove Kosova

Kosovska agencija za privatizaciju prodaje ski-centar u središtu srpske enklave Štrpci, a Srbija i dalje redovno plaća dugove Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.03.2006.

16:00

Default images

Oko 12.000 Srba zabrinuto je za budućnost ako kupac bude Albanac i kažu da im egzistencija zavisi od rada tog centra. Beogradski Inex je izgradio hotele, žičare i skijališta i godinama ulaže u njih, ali Brezovicu sada prodaje Kosovska agencija za privatizaciju, i to bez ikakve nadoknade, bilo Inexu, bilo Srbiji.

Šef ekonomskog tima Beograda u pregovorima o statusu Kosova Nenad Popović smatra da je ceo proces privatizacije u Pokrajini protivzakonit i da je saglasnost koju treba da daju lokalne vlasti jedina preostala prepreka tome. "Naravno, oni mogu da prekrše i taj zakon, kršiti se može sve, ali mi upozoravamo svaki dan, a na tome ćemo insistirati i kod međunarodne zajednice, da ćemo koristiti sve pravne norme za zaštitu svojih interesa. To su tipični primeri narušavanja interesa građana srpske nacionalnosti", kaže on.

Dok UNMIK i vlasti Kosova rasprodaju imovinu Srbije, ona sve vreme otplaćuje spoljne dugove Pokrajine. Aranžmanom s Međunarodnim monetarnoim fondom Srbija je smanjila dug Kosova sa 1,7 milijardi dolara na 1,02 milijardi i uz to otplatila 130 miliona dolara kamata na ime duga Kosova.  

Popović kaže da to znači da Srbija svakog meseca za Kosovo plaća 3,6 miliona dolara kamata, ili dnevno 120.000 dolara, kosovskog duga.

U ekonomskom timu smatraju da će, kada 17. marta u Beču počne deo pregovora o ekonomiji, jedan od ubedljivo najjačih argumenata Beograda biti upravo to što Srbija, kada izmiruje dugove, tretira Kosovo kao svoj deo, pogotovo što je međunarodna zajednica, kako kaže Popović, svesna da Kosovo nema ekonomsku snagu da plaća te obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: