Vukčević: U četiri oka o Mladiću

Haško tužilaštvo spremno je da domaćem pravosuđu ustupi desetak predmeta, koji su u fazi istrage, potvrdio Vladimir Vukčević.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.03.2006.

10:21

Default images

Tužilac Srbije za ratne zločine je posle današnjeg susreta s Karlom del Ponte u Hagu izveštaču B92 izjavio da je u četiri oka s glavnom tužiteljkom Tribunala razgovarao i o haškom beguncu Ratku Mladiću. "Na zatvorenom delu sastanka bili smo samo Karla del Ponte i ja i, ako pitate da li je bilo reči o Mladiću, mogu da kažem da jeste, ali je to je sve što mogu da vam kažem", kaže on.

Prema njegovim rečima, tema današnjeg sastanka s Karlom del Ponte i njenim saradnicima bilo je i ustupanje beogradskom tužiocu za ratne zločine više predmeta u kojima je haško tužilaštvo vodilo istrage, ali nije podiglo optužnice. Vukčević je rekao da je danas pominjano između osam i 10 predmeta, a ranije danas da će na sastancima biti reči o takozvanoj izlaznoj strategiji Tribunala, odnosno o prebacivanju predmeta istražnih postupaka u nadležnost pravosuđa u Srbiji.

S Vukčevićem se u višednevnoj poseti Tribunalu nalazi veliki broj tužilaca i sudija, među njima predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić, a svi ističu da ta poseta nema veze s problematikom saradnje Beograda i Haga.

Savet ministara prihvatio otvaranje arhiva

Savet ministara SCG prihvatio je danas predlog haškog tužilaštva o načinima uvida u arhive Srbije, Crne Gore i državne zajednice. Predlog je ranije usvojio Nacionalni savet za saradnju sa Hagom i uputio državama članicama da daju mišljenje.

Ministar za ljudska i manjinska prava i predsednik Nacionalonog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, Rasim Ljajić ovlašćen je na današnjoj sednici Saveta ministara da u ime državne zajednice, razmenom pisama, prihvati predlog tužilaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: