Kraj sage oko Mobtela

Srpska vlada i austrijski investitori postigli dogovor oko svih pitanja koja se tiču sudbine prvog srpskog operatera mobilne telefonije.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2006.

18:10

Default images

Posle mesec dana pregovora o sudbini Mobtela, koje su obe strane ocenile kao grube ali ne i nefer, vlada Srbije i austrijski investitor Martin Šlaf postigli su sporazum da formiraju novo preduzeće u kome će 70 odsto pripasti državi, a 30 odsto austrijskoj strani, koja treba da isplati i oko 24 miliona evra na ime dividende.

Obe strane odustaće od svih sudskih sporova. U aprilu će biti raspisan međunarodni tender za prodaju licence za drugog operatera, kao i opreme zajedničkog preduzeća, a Mobtel potom ide u likvidaciju. Ako najniža postignuta cena bude 700 miliona evra, vlada će dobiti 40 odsto novca na ime licence i još 70 odsto od ostatka, prema udelu u vlasništvu nad opremom. Dakle, država će ovom prodajom zaraditi najmanje 600 miliona evra:

"Tender će biti dvostepeni, što znači da ukoliko dva ponuđača na tenderu daju približne cene, u drugom stepenu se ide na aukciju, ko da više pobeđuje u finalu, što će samo dovesti do podizanja cene na tenderu i većeg iznosa kojeg će država Srbija prihodovati od tendera. Rekao sam, u pesimističkoj varijanti Srbija dobija 600 miliona evra", kaže ministar finansija Mlađan Dinkić.

"Glavni princip koji je postavljen na prvom sastanku je bio da austrijski investitori ne pretrpe gubitak, a da pri tome Srbija maksimalno zaštiti svoje interese", rekao je ministar privrede Predrag Bubalo.

U Vladi Srbije kažu da će država prodajom Mobtela da povrati sve što je izgubila dok su Karići bili većinski vlasnici, pošto je PTT Srbije kao suvlasnik ove kompanije procenio da je za poslednjih 12 godina oštećen za 700 miliona evra. Sada će država, tvrdi ministar Dinkić, dobiti daleko više nego što je Karić ikada nameravao da joj da. On će predložiti premijeru Koštunici da sav novac koji se zaradi od Mobtela bude usmeren u investicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: