Naredne nedelje krivična prijava

Protiv Bogoljuba Karića biće naredne nedelje, možda već u ponedeljak, podignuta krivična prijava za utaju poreza, saznaje B92.

Izvor: B92

Nedelja, 05.02.2006.

15:20

Default images

Bogoljub Karić je u inostranstvu i neće se pojaviti sutra na saslušanju u poreskoj policiji. Na osnovu krivične prijave zbog utaje poreza koja će biti podignuta protiv Bogoljuba Karića, sud bi trebalo da raspiše Međunarodnu poternicu za njim.

Bogoljub Karić, kako je sam rekao, putuje od Crne Gore, Španije, Engleske i Kipra, a kako saznaje B92, sada je najverovatnije u Rusiji. Istovremeno, Kipar i Velika Britanija su zemlje gde su Karići imali svoje firme u koje se, navodno, slivao novac iz Mobtela. Odatle je Bogoljub Karić dobijao prihode koji su daleko veći od onih koji je prijavio poreskoj upravi 1999. i 2000. godine. Prilivi iz inostranstva Bogoljuba Karića u to vreme su bili više od 15 miliona evra, dok je porez plaćan samo na mnogo nižu zaradu u Srbiji.

Karićev advokat Zdenko Tomanović kaže da će da Karić neće doći u zemlju, jer nije isto braniti se iz perspektive slobodne i iz zatvora: "Ja sam kao njegov advokat najavio da ću do srede od Karićevih stručnih službi sa Kipra, iz Londona i Moskve dobiti tu dokumentaciju, pokazati poreskoj policiji da oni nisu bili u pravu. Naime, da se radi o kreditnom odnosu a ne o nekakvim utajenim porezima i nakon toga neće biti ništa sporno."

U MUP-u kažu da je policija tri puta Bogoljubu Kariću slala poziv za informativni razgovor u vezi sa zloupotrebom službenog položaja, odnosno i pre nego što je Bogoljub Karić otišao u inostranstvo da prikuplja dokumenta.

Ilić: 700 miliona evra utajeno

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić kaže da je, posle prvog detaljnijeg uvida u poslovanje, utvrđeno da je država oštećena za oko 700 miliona evra, a sagledano je koji su sve načini korišćeni za odlivanje para. "Nismo znali šta se tamo stvarno događa, dok nismo ušli u taj zatvoren sistem", rekao je Ilić Televiziji Čačak.

On je dodao da je tek kada je pregledana dokumentaciju bilo jasno 'šta je sve rađeno'. 'Bilo je mnogo kršenja zakona, posebno u sklapanju ugovora sa Ekremom Lukom', rekao je Ilić. On kaže da su se "stručnjaci krstili kada su videli da jedan tako moćan telekomunikacioni sistem ima nulu u rezultatu poslovanja", prenosi RTS.

SPO: Uhapsiti Mirjanu Marković

Srpski pokret obnove podržava napore državnih organa da privedu sve koji se ne odazovu pozivu suda, ali podseća da se u bekstvu nalazi i Mirjana Marković, "bivša gospodarica naših sudbina".

"Osim članova porodice Karić, haških begunaca i pripadnika organizovanog kriminala, u bekstvu je i predsednik Direkcije JUL Mirjana Marković. Na žalost, ona je još na slobodi i pored osnovane sumnje u njenu umešanost u ubistvo Slavka Ćuruvije, Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića", ističe se u pisanoj izjavi potpredsednika SPO Srđana Srećkovića.

"Zbog toga očekujemo da MUP Srbije uputi hitan dopis članicama Interpola kako bi Mirjana Marković bila izručena Srbiji", poručuje Srećković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: