Kostreš: Trudnicama puna plata

Predsednik Skupštine Vojvodine zatražio od Skupštine Srbije da razmatra predlog o isplaćivanju pune plate trudnicama.

Izvor: B92

Nedelja, 05.02.2006.

14:59

Default images

Bojan Kostreš je zatražio da Skupština u zakonskom roku na dnevni red sednice uvrsti izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim pokrajinska skupština traži da se trudnicama na održavanju trudnoće isplaćuje 100 odsto plate. Skupština Srbije je u decembru usvojila izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, koje predviđaju da trudnice na održavanju trudnoće dobijaju 65 odsto od plate.

Kostreš je u saopštenju naveo da se nada da ova zakonska inicijativa neće doživeti sudbinu svih ostalih, "kojima se po pravilu a suprotno Ustavu i zakonu gubi svaki trag kada stignu u Beograd".

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević objasnio je da su pojedine trudnice "zloupotrebljavale" raniji zakon i da su, iako za to nisu imale medicinskih razloga, od prvog dana odlazile na održavanje trudnoće, što je veoma opteretilo zdravstveni budžet.
"Mi smatramo da je iskrena briga za zdravlje trudnica u zemlji koju kosi bela kuga naša osnovna obaveza. Da Vojvodina ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast i da raspolaže svojom imovinom i izvornim prihodima, ne bi nas brinulo to što republički ministar zdravlja smatra da je predlog da se ženama koje održavaju trudnoću poveća naknada za bolovanje 'politizacija teme na ružan način'", naveo je Kostreš.

On je dodao da je u Srbiji puno ružnoga, poput činjenice da su "haški optuženici i ratni zločinci i dalje na slobodi", kao i poput činjenice da živimo u zemlji svakodnevnih i nerazjašnjenih korupcionaških afera. "Ružno je to što su najviši državni funkcioneri pisali za časopise koje izdaju klerofašističke organizacije. Ružna je saradnja Vlade Srbije sa strankama koje su uništile ovu zemlju i ponizile narod", ocenio je predsednik vojvođanskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: