SMS kao književni jezik

Francuski pisac Fil Marso pokušava da jezik poruka preko mobilnih telefona promoviše kao punopravni književni jezik.

Izvor: B92

Nedelja, 05.02.2006.

12:57

Default images

Na to se odlučio nakon što je bez uspeha pokušavao da ublaži oduševljenje svojih sunarodnika mobilnim telefonima. Krstaški rat 43-godišnjeg autora krimi romana, veoma zainteresovanog za društvena događanja, vodi ga ovih dana u Brisel, gde će, kako se nada, pronaći pažljivije uši za svoju borbu.

"Pokušavao sam još pre šest godina da promovišem akciju 'Dan bez mobilnog'. Moram, ipak, priznati da su mobilni telefoni u međuvremenu postali nezaobilazni", objašnjava Marso. "Ipak, voleo bih da su ljudi diskretniji na javnim mestima i da vise koriste SMS poruke", kaže pisac.

Iako i dalje nema mobilni telefon, Marso je postao pravi stručnjak za jezik koji pre svega mladi koriste u SMS porukama. Već je napisao pet dela tim jezikom, punim skraćenica, među kojima i verziju "Basni" Žana de la Fontena.

"I dalje mislim da su mobilni telefoni po mnogo čemu pogubni, ali je to, kako stoje stvari, završena stvar. Zbog toga mislim da će jezik SMS poruka veoma brzo postati univerzalan i prilagođavam se tom vremenu", rekao je Marso.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: