Ivanov o terorizmu

Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov pozvao na veću međunarodnu saradnju u borbi protiv terorizma.

Izvor: Beta

Nedelja, 05.02.2006.

12:42

Default images

Istovremeno, on je optužio Zapad za dvostruke standarde u tretiranju terorističkih napada na ruske ciljeve. "Kako neko može da govori o efikasnoj saradnji, ako ne postoji zajednička definicija pojave terorizma", rekao je Ivanov na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu.

On je rekao da se napadi na pripadnike međunarodnih snaga predvođenih SAD u Iraku nedvosmisleno smatraju terorizmom, a "slične akcije ekstremista u Rusiji često predstavljaju kao borba čečenskog naroda za slobodu i nezavisnost".

Odnosi Rusije sa Zapadom i bezbednosna pitanja u Aziji danas su, prema planu, bile glavne teme završne rasprave konferencije, ali je pitanje iranskog nukelarnog programa ponovo izbilo u prvi plan.

"Rešavanje iranskog nuklearnog pitanja je ključni zadatak u bliskoj budućnosti, ako ne želimo trku u nuklearnom naoružanju na Bliskom istoku", rekao je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Ivanov nije pominjao pitanje Irana u svom govoru, ali je rekao da nema izuzimanja strana iz međunarodnih sporazuma o neširenju oružja za masovno uništavanje. On je pokazao spremnost Rusije za jačanje odnosa sa Evropom i SAD, pre svega u borbi protiv terorizma, i predložio saradnju Rusije, NATO-a i zemalja centralne Azije u suzbijanju trgovine drogom iz Avganistana.

Ruski ministar odbrane je, međutim, ukazao da zemlje NATO stalno odložu ratifikaciju jednog sporazuma o kontroli oružja. "Primetili smo jasnu nameru zemalja NATO-a da stalno odlažu ratifikaciju i to nas zabrinjava", rekao je Ivanov. NATO traži, u zamenu za ratifikaciju sporazuma, da Rusija povuče svoje snage iz Moldavije i Gruzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: