Izvodljivost ulaska Lebana u Srbiju

Opština Lebane jedna je od najsiromašnijih u Srbiji, od 25.000 stanovnika, kako se procenjuje, nezaposlenih je više od 8.000.

Izvor: B92

Nedelja, 05.02.2006.

12:29

Default images

Prosek plata je oko 4.800 dinara. Opština Lebane, koja se nalazi uz administrativnu liniju sa Kosovom, nekada je bila poznata po tome što je za počasnog građanina imala Mirjanu Marković, a danas po tome što je jedna od najsiromašnijih u Srbiji.

Porodica Jovanović živi poput većine porodica u Lebanu. Tomislav i Granica ostali su bez posla, a nisu stekli uslov za penziju. Sinovi su im otišli iz Lebana. Žive od penzije  Tomislavljeve majke od 12.000 dinara. Od toga se redovno plaćaju komunalni troškovi, šta ostane daje se za hranu i higijenu, a odeća se ne kupuje.

Granica Jovanović: "Leti čuvamo svinje, za zimu imamo. Leti više hleb, mlečni proizvodi."

Tomislav Jovanović: "Odričem se mnogih stvari. Luksuz nema, nema pozorište, bioskop. Doduše, to u Lebane i nema. Kakav odmor, kakva banja."

Osim Grafičkog preduzeća, koje zapošljava 30 radnika, sva preduzeća u Lebanu su propala, neka pre, a neka posle privatizacije. Najveća fabrika Eksportekst ne radi, Kozara ne radi, hotel je zatvoren. Prosek plata u privredi je oko 4.800 dinara, oni koji rade u službama finansiranim iz republičkog budžeta smatraju se srećnicima.

"Uglavnom se živi od poljoprivrede. Mali deo živi radeći u maloj privredi i to je neka naša perspektiva, mala privreda zajedno sa poljoprivredom, uz dobru podršku države", kaže zamenik predsednika opštine Mile Stanojković.

Glavni izvori prihoda za mnoge su penzije, dečji dodaci, socijalna davanja i pečalbarenje. A cene namirnica priblizno su iste kao u bogatijim gradovima. Jedna žena priča: "Nema zdravlje, prvo nemaš ishranu kakvu treba da imamo, za higijenu. Moja deca ne rade, kad će da steknu staž u 30 godina. I da čuvaju decu. Ćerka ima jedno i ne pada joj napamet više da čuva."

Kako bi skrenuli pažnju na težak položaj stanovnika Lebana, opštinsko rukovodstvo je u otvorenom pismu predložilo republičkim vlastima da napravi studiju izvodljivosti za ulazak Lebana u Srbiju.

Najmanje plate u Jablanici

Prema statističkim podacima o poslednjoj isplaćenoj zaradi u decembru 2005. godine, Jablanički okrug i dalje je na samom dnu po platama u Srbiji.

Republički prosek plata iznosi 22.079 dinara, a na nivou Jablaničkog okruga on iznosi 14.129 dinara.

Leskovac, kao centar regiona, ima decembarski prosek od 15.594 dinara, a na poslednjem je mestu među centrima regiona u Srbiji. Najbolje su plaćeni zaposelni u opštini Crna trava na nivou šest jablaničkih opština, gde prosek plate iznosi 20.732 dinara, prenosi Fonet.

Opština Vlasotince je na poslednjem mestu sa isplaćenim decembraskim prosekom od 8.388 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: